Івано-Франківщина: «Барви креативу» в стольному Галичі

Івано-Франківщина: «Барви креативу» в стольному Галичі

03.12.12 12:27 0 1201
Останнього осіннього дня, 30 листопада, в Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відбулося цікаве дійство під назвою «Барви креативу». Даний захід передбачав знайомство галичан та гостей міста одночасно з початковим професійним та зрілим авторським мистецтвом.

Представниками першого виступили майбутні митці – студенти Вищого художнього професійного училища №3 (м. Івано-Франківськ), друге презентував член Спілки майстрів народного мистецтва України, художник – аматор Володимир Головацький. Останній, окрім робіт в живопису та різьбі ознайомив громадськість з двома власними книгами «Нехай святиться ім’я Твоє» та «Клич кревняків».

Загалом присутні змогли побачити більше 60 творів, з яких 40 є студентськими роботами ВХПУ №3 та близько двох десятків – Володимира Головацького.

Відкрили захід вже традиційні ведучі подібних мистецьких презентацій, чудові режисери: директор Музею караїмської історії та культури Ярослав Поташник та методист Галицького Народного дому Іванна Сорочинська. Своїми думками про представлені роботи поділилися декан Галицький УАПЦ о. Іван Кузь, директор ВПТУ №3 Богдан Даниляк (м. Івано-Франківськ), директор Галицької Малої академії народних ремесел Стефанія Сидорук, член Національної спілки журналістів України Мар’ян Грінер, заступник генерального директора Національного заповідника «Давній Галич» Володимир Дідух, сам автор Володимир Головацький та його товариші – архітектор Василь Крук (архітектор, екс-голова Галицької райдержадміністрації впродовж кількох каденцій) і Ростислав Лотоцький.

Про діяльність альма-матері творців художніх образів у дереві, на полотні і папері розповів директор ВПТУ №3 Богдан Даниляк. Заклад, який він очолює, в цьому році відзначає 65 – ту річницю з часу свого створення. Впродовж десятиліть його закінчили багато знаних в сучасному світі мистецтва авторів. Цікаво, що три десятки років тому в ньому розпочав здобувати освіту генеральний директор – науковий керівник НЗ «Давній Галич» Олександр Береговський (з 1977 року по 1981 рік, здобув фах різьбяра по дереву; під час навчання брав участь у різноманітних всесоюзних і міжнародних художніх виставках. Став лауреатом науково – технічної творчості молоді СРСР, нагороджений медаллю ВДНГ СРСР).

Училище №3 було засновано в 1947 р. на базі артілі "Прогрес” і початково іменувалося як "Станіславський учбово-виробничий комбінат для підготовки кваліфікованих робітників - червонодеревців”. В 1992 році училищу надано статус «вищого художнього професійного». На даний час заклад здійснює підготовку фахівців за напрямками "Образотворче та декоративно-прикладне мистецтво”, "Різальник по дереву і бересті”, "Технологія деревини», «Монтажник експозиції художньо-оформлювальних робіт», "Столяр (виробництво художніх меблів)” та "Верстатник деревообробних верстатів”. Представлені студентські роботи дають змогу вже тепер говорити про наявність великої професійної перспективи у їхніх авторів. Директор ВПТУ №3 Богдан Даниляк висловив сподівання на подальшу глибшу співпрацю з НЗ «Давній Галич» для прослави мистецького життя Прикарпаття.

Цікавим було знайомство з Володимиром Головацьким, який за фахом є агрономом, а сьогодні очолює сільське господарство Галицького району – таким чином, все його життя пов’язане з роботою на землі. Саме в полудень свого віку, він несподівано для самого себе почав творити – взявся за олівець, пензель, різець та перо. Це той випадок, коли внутрішній світ людини, його духовна наповненість, щиро з повною відвертістю проявилася в зрілому віці так несподівано, неповторно і яскраво. Його книга «Клич кревняків» є твором про вічну сутність життя, про того, хто дістав від Творця найвище призначення – жити з людьми і для людей. Це книга про хлібороба, орія, ратая – кожен, хто візьме її до рук, неодмінно дочитає до кінця.

Самі дерев’яні рельєфні пласти із сюжетними композиціями, різьблені в особливий спосіб, свідчать, що хоча їх автор і не здобув відповідну професійну освіту, проте щирість, переконливість і простота у зображуваному приваблюють своєю безпосередністю світогляду. Володимир Головацький, як працівник на матінці – землі, дещо по своєму дивиться на світ. На кожну річ у нього свій, філософський погляд, який формується саме під впливом праці біля землі, як частини неосяжної Природи, створеної Творцем.

Як говорить Володимир Головацький: «…Переді мною в черговий раз проносяться німі запитання, щось або хтось вимагає відповіді. Я ще сам не розумію про що говорити і що описувати, та яку роль відіграю в цьому процесі. Ці запити йдуть кожної миті, не дають мені спокою, живуть зі мною і я живу ними… Я – Орій! Веду свій рід через історичну минувшину і прийдешнє сьогодення, через злами і падіння цивілізацій, величезні міграції людей та плин часу. Міняюся в обличчях та повадках століть, пориваюся до світла і сонця, вбираю в себе джерельну вологу прийдешнього і минулого світу. Тисячі і тисячі років встаю з сонцем і лягаю з місяцем. На раменах матінки-землі несу своє ремесло, даруючи його людям у вигляді хліба насущного. В сутності своїй дістаю дяку від Всевишнього за свою щоденну працю і як дарунок несу своє досконале знаряддя у вигляді плуга…».

Виставка мистецьких робіт «Барви креативу» стала презентацію творчих ідей, які створені студентами в процесі повсякденного навчання і роботами зрілої людини, яка віддає свій вільний час творенню краси. Подібними заходами Національний заповідник «Давній Галич» пропагує народне мистецтво і дає можливість зацікавленій молоді звернути увагу на здобуття фаху в даній галузі, що в майбутньому, безперечно відіб’ється на створенні нових чудових творів, які презентуватимуть нашу культуру не тільки в межах держави, а й поза її кордонами.

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопільщині "за ...
Наступна новина: Призначено стипендії ...

КОМЕНТАРІ