Івано-Франківщина: У Калуші коштом обласного бюджету оновили пам’ятний знак-барельєф  Герою України Олексі Гірнику

Івано-Франківщина: У Калуші коштом обласного бюджету оновили пам’ятний знак-барельєф Герою України Олексі Гірнику

03.12.12 17:48 0 1473
На вулиці Олекси Гірника у місті Калуші минулої суботи урочисто відкрили оновлений пам’ятний знак Герою України Олексі Гірнику. Під барельєфом, що зображає погруддя людини у вогні, напис: «Мешканцеві Калуша, що з любові до України і гніву до її гнобителів спалив себе 21 січня 1978 року на Тарасовій горі у Каневі».

Після поминальної панахиди на віче син батька-Героя України Євген Гірник, депутат ВРУ 4-5 скликань, подякував голові обласної державної адміністрації Михайлу Вишиванюку та уже колишньому голові обласної ради Олександру Сичу за проголошення на Прикарпатті поточного року Роком Олекси Гірника, за відновлення і збереження пам’яті про його чин на малій батьківщині.

У своєму виступі за дорученням голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка начальник управління культури, національностей та релігій Володимир Федорак зазначив: «Про Олексу Гірника земляки пам’ятатимуть завжди, бо своїх героїв, які наближали незалежність України, Галичина не забуває».

У віче взяли участь новообрані народні депутати Олег Тягнибок, Олександр Сич, представники Калуської районної та міської влади.

Довідково

Олекса Гірник, уродженець Богородчанського району, жив у Калуші, тут писав листівки, які перед самоспаленням розкидав на Чернечій горі, звідси свого часу поїхав до Канева, щоб у такий спосіб протестувати проти русифікації України і українців.

100 тис. грн. на оновлення пам’ятного знаку і впорядкування навколишньої території обласна влада виділила з обласного бюджету.

Над виготовленням пам’ятного знака працювали скульптор Ігор Семак і архітектор Петро Пострильоний.

В 2013-му виповнюється 35 років з часу самоспалення Олекси Гірника.

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В «Артек» та «Молоду ...
Наступна новина: Івано-Франківщина: На ...

КОМЕНТАРІ