Журналісти ТВІ допомогли правоохоронцям вивести

Журналісти ТВІ допомогли правоохоронцям вивести "на чисту воду" шахраїв

05.12.12 12:39 0 1232
Троє чоловіків організували приватне підприємство з організації та проведення у Києві культурно-масових заходів. «Фішкою» організаторів були обіцянки щодо участі у заходах посадових осіб держави, керівників міністерств та відомств. На справді нічого такого не відбувалось. Зловмисники отримували кошти за квитки на захід, який насправді навіть не планувався. Загальна сума коштів, які шахраї заробили на організації концертів, складає більше 5 мільйонів гривень. У розкритті цього злочину неабияку допомогу міліції надали журналісти телеканалу «ТВІ».

Все починалось звичайно. Троє чоловіків з різних куточків України колись приїхали до столиці в пошуках кращого життя. Спочатку працювали чесно і справи йшли доволі непогано. Але досить скоро чоловіки об’єдналися заради досягнення спільної мети – заробити більше грошей, обравши для цього не зовсім законний спосіб.

Один з чоловіків зареєстрував на своє ім’я приватне підприємство. Взяв собі на роботу двох помічників – заступника директора та менеджера з продажу. Послуги, які мала надавати фірма – організація та проведення в столиці культурно-масових заходів, у яких нібито братимуть участь посадові особи держави – Прем’єр-міністр, керівники різних міністерств та відомств. Організація цих заходів проходила бездоганно – квитки розкупалися всі до одного. Тільки ось самі високопосадовці про свою участь у цих заходах, як з’ясувалося, нічого не знали.

Чоловіки чітко розпланували свої дії та розподілили між собою ролі. Вони зв’язувалися з керівниками підприємств різних регіонів України та видавали себе за заступників керівників облдержадміністрацій, міністерств, департаментів, а також депутатських комісій при органах законодавчої та виконавчої влади держави, або ж їхніх особистих помічників. Під час розмови обіцяли керівникам підприємств, що після заходу відбудеться фуршет, на якому буде можливість вирішити власні питання будь-якого характеру.

Після таких обіцянок попит на квитки зростав у рази, і чоловіки з легкістю реалізовували їх. Якщо ж труднощі з реалізацією все ж виникали, то зловмисники пояснювали керівникам підприємств, що участь у цих культурно-масових заходах обов'язкова. До того ж, посилаючись на нібито «стислий фінансовий та адміністративний ресурс держави», шахраї примудрялись ще й попросити у них фінансової підтримки.

Слід зазначити, що «представники фірми» легко входили в довіру до людей, використовуючи методи психологічного впливу. Перелік рентабельних підприємств України, з якими мали намір «працювати», зловмисники отримали, прикриваючись прізвищами шанованих в країні високопосадовців.

Невідомо, скільки б ще продовжувала свою незаконну діяльність ця фірма, якби серед постраждалих не опинилися мешканці міста Одеси, які й поскаржилися у міліцію на недобросовісних організаторів заходу.

Працівники УДСБЕЗ ГУМВС України в Одеській області негайно провели перевірку отриманої інформації. І результат не забарився. Внаслідок проведених оперативно-розшукових заходів членів даного ОЗУ було викрито. Невдовзі з’ясувалось, що крім правоохоронців цією справою зацікавились і засоби масової інформації, які паралельно проводили власне журналістське розслідування по цій справі. Тож правоохоронці використали також інформацію, якою володіли представники ЗМІ, після чого стало можливим затримання зловмисників.

Для того, щоб затримати підступних шахраїв одеським правоохоронцям довелося виїхати до столиці. Співробітниками ГУМВС України в Одеській області, спільно з працівниками столичного Главку міліції та МВС України, були проведені обшуки за місцем розташування офісів та у місцях проживання аферистів на території Києва та області. Під час обшуків працівники міліції вилучили речові докази: оргтехніку, документи та «чернові» записи, що вказують на злочинну діяльність фігурантів.

Правоохоронцями встановлено, що отримані у злочинний спосіб грошові кошти зловмисники перераховували на розрахункові рахунки підприємств, створених під керівництвом організатора. В готівку гроші переводилися досить просто – шляхом нібито здійсненої готівкової оплати проведених культурно-масових заходів.

Нині дії шахраїв кваліфіковано за ч. 4 ст. 190 «Шахрайство» КК України. Організатор та його подільник затримані правоохоронцями. В міліції вони дають  правдиві свідчення. Одного із членів угруповання, який виконував команди свого керівника, відпустили під заставу.

Вже встановлено, що загалом, «нечисті на руку» чоловіки, заволоділи грошовими коштами громадян та підприємств різних регіонів України на загальну суму понад 5 мільйонів гривень. Тепер їхню подальшу долю вирішить суд.

УЗГ МВС України

(за матеріалами ВЗГ ГУМВС України в Одеській області)
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ