Івано-Франківщина: 25-ліття заснування Музею писанкового розпису

Івано-Франківщина: 25-ліття заснування Музею писанкового розпису

05.12.12 16:49 0 1175
У Музеї писанкового розпису відбулись святкові заходи з нагоди 25-ліття заснування музею. Перший заступник голови райдержадміністрації Роман Панчук привітав присутніх з визначною датою та вручив подарунки для музею: картину та писанки.

За вагомий внесок в розвиток Музею писанкового розпису, сумлінну працю та з нагоди 25 – ліття заснування музею завідувачу відділенням Музею писанкового розпису Мирославі Бойків вручили грамоту голови районної державної адміністрації.

Традиція розпису яєць на Гуцульщині і Покутті нараховує багатовікову історію і саме тут мистецтво писанкарства сягнуло високого рівня. Колекція писанок у Коломийському музеї народного Мистецтва Гуцульщини формувалась багато десятиліть і поступово виникла ідея створити окремий відділ – музей писанкового розпису.

Головними завданнями музею писанкового розпису мали стати: збирання, зберігання, і популяризація творів народних майстрів, їх наукове опрацювання і донесення до наступних поколінь.

Спочатку планувалося розмістити музей в колишніх польських костелах в Делятині або в Стопчатові. Потім обласне управління культури подало ідею побудови музейної експозиції в Івано-Франківську, в будинку, який знаходився в міському парку і побудований в гуцульському стилі. Але найоптимальнішим варіантом було відкриття музею в Коломийській церкві святого Благовіщення, і це було затверджено рішення виконкому міської ради від серпня 1983р.

З цього часу розпочалася інтенсивна праця зі створення музею, поповнення колекції, розробки його структури та тематико-експозиційного плану.

25 років тому, а саме 26 жовтня 1987 року, відбулося урочисте відкриття музею, якраз на 400-ліття церкви св. Благовіщення.

Церква-музей розміщувалася на перехресті жвавих автомобільних шляхів, що зумовило активне відвідування музею, хоча він функціонував лише в літній період.

В 1990р. церква була передана віруючим, а музей не отримав постійного приміщення. З 1992р. музей писанкового розпису розміщувався в малопристосованому будинку по вул. Р.Шухевича, 78.

Експозиція складалася з чотирьох розділів:

• Історія виникнення писанки і її роль в духовній культурі українського народу.

• Техніки розпису писанок. Інструментарій. Композиції орнаментальних мотивів.

• Писанка – твір мистецтва.

• Запозичення писанкової орнаментики іншими видами мистецтва.

Нова сторінка історії музею розпочалася з побудови спеціалізованого будинку, центральна частина якого має форму яйця висотою біля 13м, яке зовні розмальоване як писанка. Будівництво тривало рекордний час – 90 днів.

Урочисте відкриття музею відбулося 23 вересня 2000р. під час Х міжнародного фольклорно-етнографічного фестивалю гуцулів, в якому брали участь Президент України та Голова Верховної Ради.

Коли на Прикарпатті перебувають з робочими візитами урядові та іноземні делегації то можна з впевненістю вважати, що вони обов’язково відвідають музей “Писанка”. Архітектурна споруда у формі найбільшого у світі яйця, яке розмальоване як писанка, стала візиткою Коломиї і приваблює відвідувачів з усіх країн.

В музеї існує традиція, пов’язана з його специфікою і започаткована головою ОДА Михайлом Вишиванюком. Вона полягає в тому, що коли музей відвідують перші особи держави, то професійна писанкарка подає їм біле куряче яйце, розтоплений бжолиний віск, писачок і пропонує зробити підпис на поверхні яйця. А потім розписує як писанку.

Сьогодні музейна колекція нараховує понад 10 тисяч творів. В експозиції музею представлені писанки та декоративні яйця не тільки з усіх регіонів України, а й Польщі, Чехії, Румунії, Словаччини, Білорусії, Росії, Франції, Канади, США, Пакистану, Індії, Шрі-Ланки, Китаю, Єгипту та Алжиру. Мова їхніх орнаментів — це мова добра, оберегу та миру.

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Івано-Франківщина: У ...
Наступна новина: Івано-Франківщина: ...

КОМЕНТАРІ