Представники МОМ відзначили героїзм і людяність волинських міліціонерів

Представники МОМ відзначили героїзм і людяність волинських міліціонерів

05.12.12 22:22 0 1381
Надзвичайний і Уповноважений Посол Королівства Данія в Україні Мікаель Борг-Хансен і Перший заступник начальника Департаменту карного розшуку МВС України полковник міліції Сергій Редька за сприяння Голови Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні Манфреда Профазі під час Шостої Церемонії нагородження за особливі заслуги у протидії торгівлі людьми вручили луцьким правоохоронцям Нагороду за професіоналізм у правоохоронній сфері.

- Шоста Церемонія нагородження за особливі заслуги у протидії торгівлі людьми в Україні проводиться з нагоди Міжнародного дня боротьби за скасування рабства, - розпочав свій виступ Голова Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні Манфред Профазі. – І хоча першу Конвенцію ООН про боротьбу з торгівлею людьми було прийнято понад 60 років тому, торгівля людьми залишається одним із найгірших порушень прав людини.

Голова МОМ Манфред Профазі також зауважив: у партнерстві з урядами та громадянськими суспільствами їхня організація працює, насамперед, задля надання захисту та допомоги у відбудові власного життя жінкам, чоловікам, а також неповнолітнім, які постраждали від торгівлі людьми. – Україна, на жаль, досі страждає від сучасного рабства, з 1991 року понад 120 тис. українців постраждали від торгівлі людьми з метою сексуальної, трудової експлуатації, примусового жебрацтва або вилучення органів. - продовжив доповідач. -  Однак ми пишаємося тим, що змогли надати шанс розпочати життя наново майже 9 тис. постраждалим від торгівлі людьми. MOM також прагне підвищити обізнаність мігрантів щодо їхніх прав та покращити спроможність держави захищати своїх громадян і суворо карати торгівців людьми.

За словами Манфреда Профазі, представники MOM активно долучалися до розробки поправок до Кримінального Кодексу, підготовки Закону України «Про протидію торгівлі людьми», а також до створення Національного механізму взаємодії суб'єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми.

- Все це становить правову основу для державної програми допомоги постраждалим від сучасного рабства, - зазначив посадовець.

На заході іноземні дипломати, вітчизняні політики, чиновники, представники громадських інституцій та мас-медіа дізналися про одну з героїчних і надзвичайно людяних історій луцьких правоохоронців, які розкрили жахливий злочин, пов'язаний із поневоленням українців. 

Історія цього злочину така. П'ятнадцять заробітчан із Закарпаття, серед яких були навіть діти, опинилися у неволі на одному з волинських сміттєзвалищ. Тут їх цілий рік примушували перебирати сміття: з самого ранку і до пізньої ночі, без вихідних та свят, влітку - під сонцем, взимку - на морозі. У них відібрали паспорти і не дозволяли виходити за межі звалища.

Цю справу вдалося розкрити лише завдяки спільним зусиллям всього підрозділу боротьби з торгівлею людьми та злочинами проти моральності  Управління карного розшуку УМВС України у Волинській області.

Коли один із поневолених, фізично знесилений та морально зломлений, опинився в лікарні і розповів про свою гірку біль медперсоналу, місцеві правоохоронці негайно почали діяти.

Насамперед вони ретельно спланували спецоперацію для порятунку людей: офіцер під виглядом жебрака проник на сміттєзвалище і працював із знедоленими у тих самих жахливих умовах. Заодно він знаходив можливість документувати злочинну діяльність сучасних рабовласників.

Порятунок для поневолених із Закарпаття прийшов, коли раптом загорілося сміття. І хоча міліціонери врятували всіх живими, вісьмох постраждалих таки довелося доправити до лікарні. Один із них зазнав надто важких опіків, які становили загрозу його життю.

Правоохоронці всім підрозділом здавали кров. Це допомогло лікарям врятувати чоловікові життя. Міліціонери також очолили кампанію зі збору коштів на складне лікування врятованих потерпілих.

Завдяки професіоналізму та відданості своєму службовому обов’язку працівників відділу боротьби з торгівлею людьми та злочинами проти моральності Управління карного розшуку УМВС України у Волинській області, а саме начальника підрозділу полковника міліції Петра Шпиги, заступника начальника підполковника міліції Олександра Мельничука та старшого оперуповноваженого з особливо важливих справ підполковника міліції Віктора Кравчука – злочин було розкрито, а потерпілих врятовано від жахливих умов рабства.

Проти експлуататорів міліціонери порушили кримінальну справу за торгівлю людьми, а потерпілі досі продовжують отримувати медичну, психологічну та соціальну допомогу в рамках Програми MOM із реінтеграції осіб, які постраждали від торгівлі людьми.

Між тим, за словами начальника Управління боротьби з торгівлею людьми та злочинами проти моральності Департаменту карного розшуку МВС України Олександра Мельникова, нині жодна країна не має імунітету від цієї надто актуальної проблеми. Україна, звісно, не є виключенням. Зловмисники змінюють форми і методи своєї протиправної діяльності, насамперед, вони шукають нові можливості для вербування і переправлення за кордон людей для їх нещадної трудової або сексуальної експлуатації.

- Лише цьогоріч працівники служби виявили 150 фактів, пов’язаних із торгівлею людьми, припинено протиправну діяльність 6 організованих злочинних груп, виявлено 180 потерпілих, з яких 14 дітей. І це лише початок, далі – повсякденна копітка робота задля цілковитого вирішення проблеми, - підсумував Олександр Мельников.  

УЗГ МВС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Волині за допомогою ...
Наступна новина: Львівщина: У Трускавці ...

КОМЕНТАРІ