Місцеві громади Тернопільщини активно долучаються до участі у проекті «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІ»

Місцеві громади Тернопільщини активно долучаються до участі у проекті «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІ»

06.12.12 10:12 0 1161
Хід реалізації у 2012 році проекту ЄС та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІ» обговорили учасники засідання обласної координаційної ради проекту.

Як зазначив, відкриваючи зібрання заступник голови ОДА Василь Гецько, метою зустрічі є координація зусиль всіх структур, зацікавлених в успішній реалізації мікропроектів громад, а також - підведення підсумків спільної роботи в 2012 році та обговорення перспектив діяльності в 2013 році.

Як зазначила у своєму виступі начальник головного управління економіки облдержадміністрації Галина Воляник, відповідно до угоди про партнерство між обласною державною адміністрацією, обласною радою та Програмою розвитку Організації об'єднаних націй в області триває реалізація другої фази Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».

Основними напрямками діяльності у 2012 році є: відновлення соціальної та комунальної інфраструктури; діяльність по відтворенню методології; початок реалізації економічного компоненту (створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів); підготовка до впровадження компоненту з інноваційного енергозбереження.

У першому напрямку беруть участь 9 районів, зокрема: Борщівський, Гусятинський, Зборівський, Козівський, Кременецький, Лановецький, Підволочиський, Підгаєцький і Шумський. У кожному із них було визначено по 4 основних та 4 резервних місцевих рад (в Гусятинському районі – 5 основних). Таким чином, загальна кількість сільських, селищних та міських рад, в яких реалізуються мікропроектні пропозиції становить 37.

Станом на 1 грудня із 37 відібраних громад – 36 затвердили свої проекти, проект у селі Увисла Гусятинського району буде реалізовуватись у наступному році.

Отримали перші транші Проекту – 36 громад, другі транші – 32 громади, треті транші – 18 громад. Повністю завершені ремонтно-будівельні роботи на 24 об’єктах.

Загальний бюджет затверджених проектів становить майже майже 6,4 млн гривень, в тому числі: бюджет проекту 2,9 млн. гривень, місцеві бюджети – 2,74 млн гривень та кошти громад – 760 тис. гривень.

По другому напрямку щодо відтворення методології проекту в області відібрано 5 районів (Чортківський, Теребовлянський, Бучацький, Козівський та Шумський), в яких планується реалізувати 16 мікропроектів.

Станом на 1 грудня 2012 року в 3 районах області, зокрема в Бучацькому, Теребовлянському і Чортківському районах, відібрано по 4 громади в яких будуть реалізовуватись проекти.

Зокрема, 10 проектів з енергозбереження (школи, садочки) і 2 – охорона здоров’я (ФАПи). Громадські організації у селах Ліщанці Бучацького р-ну, Дарахів, Ласківці, Підгайчики та Хмелівка Теребовлянського р-ну, Залісся, Давидківці Чортківського району відкрили рахунки в органах державного казначейства.

Затверджено до впровадження в поточному році 10 мікропроектних пропозицій, для реалізації яких виділено з обласного бюджету 120 тис.грн. Загальна вартість Проекту з відтворення методології складає 1093,0 тис.грн., в тому числі, кошти ПРООН – 208,8 тис.грн., кошти місцевого бюджету – 618,8 тис.грн., кошти громад та спонсорів – 265,3 тис.грн. Фактично профінансовано – 51,9 тис.грн. з місцевого бюджету.

Учасники засідання відзначили ріст рівню довіри до проекту та активність місцевих громад.

Підсумовуючи Василь Гецько висловив впевненість, що реалізація Проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» у 2012 році буде успішно завершена, а також знайде своє продовження в наступному році.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ