Юні чернівецькі шахісти позмагалися з ровесниками у румунських Яссах

Юні чернівецькі шахісти позмагалися з ровесниками у румунських Яссах

06.12.12 15:05 0 1412
Днями у місті Ясси відбувся міжнародний шаховий турнір серед юніорів. На нього вперше було запрошено команду з Чернівців у складі 6 юних шахістів.

Іван Єреміца, Ігор, Панчук, Олександра Черкез, Євген Грод, Катерина та Михайло Шелести змагалися з хлопчиками та дівчатками з м. Ясси (Румунія) та м. Бельці (Республіка Молдова). Змагання проводила міська рада Ясс та повітова шахова асоціація.

Попри те, що шахи вважаються найбільш поміркованим видом спорту, азарту в міжнародних партіях вистачило на всіх. У змаганнях брали участь початківці – діти від 7 до 14 років. Матч був товариським, тож всі команди отримали кубки, а шахісти – дипломи. І хоча переможців не визначали, цей турнір став гарним досвідом для його учасників. Серед українських юніорів гарною грою відзначились Іван Єреміца, Євген Грод та Ігор Панчук, вигравши по два з трьох поєдинків.

Потім на дітей очікувала цікава екскурсія старовинним Яссами, споглядання величних архітектурних шедеврів старого міста. Адже недарма говорять, що Ясси та Чернівці – історичні побратими. Прогулюючись вузькими центральними вуличками, ступаючи лункою бруківкою, мимоволі забуваєш, де знаходишся: чи то у Відні, чи то у Яссах… чи в рідних Чернівцях – стільки спільних рис притаманно цим містам. Нас поєднує не лише спільна дата заснування – 8 жовтня 1408 року. Ці міста мають свій унікальний дух, в них поруч уживаються неквапливість роздумів і стрімкість прогресу, тиха провінційність і нестримний рух уперед. Мабуть, тому юні чернівчани почувалися в Яссах комфортно, як удома.

Побували учасники турніру і на відкритті Новорічної ялинки та на святковому салюті з нагоди Національного Дня Румунії. Дійство відбувалося у новозбудованому торговельно-розважальному комплексі «Палац», який межує з Палацом культури – будівлею королівської краси та величі. Святковий настрій напередодні зимових свят дітям створила Асоціація дружби Румунія – Україна, яка ними опікувалася, ознайомила їх з визначними історичними пам’ятками міста. Саме цій організації завдячують діти за організацію візиту.

Також необхідно відзначити загалом високий рівень уваги місцевої влади до спортивного виховання молоді. Юні жителі Ясс активно долучаються до занять спортом, а влітку місто стало світовою шаховою столицею – в сеансі одночасної гри взяло участь 700 спортсменів! Такі види спорту, як бокс, футбол, футзал також розвиваються тут на міжнародному рівні. Чернівчани вже отримали низку запрошень на спортивні змагання в 2013 році і обов’язково ними скористаються.

З огляду на налагоджені контакти та готовність до співпраці як з боку Чернівців, так і Ясс, є всі підстави стверджувати, що надалі і міська влада, і спортивні товариства Чернівців активно втілюватимуть в практику тезу румунських колег, що в нинішніх глобальних умовах спорт має бути не лише запорукою здоров’я, а і способом життя.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ