У Тернополі відкрили унікальний літературний музей-бібліотеку

У Тернополі відкрили унікальний літературний музей-бібліотеку

07.12.12 11:58 0 1330
6 грудня у приміщенні дитячої бібліотеки №2 відбулося урочисте відкриття музею-бібліотеки «Літературне Тернопілля». Участь у заході взяв міський голова Тернополя Сергій Надал.

«Завдяки сприянню міської ради на сьогоднішній день майже всі бібліотеки, а їх в місті 12, відремонтовані, шість з них комп’ютеризовано. Тернопіль виграв чотири міжнародні гранти на поповнення технічної бази бібліотек. Відтак бібліотеки міста поповнилися на майже 400 тисяч книг. Крім того, у Тернополі започатковано фестиваль «Бібліофест» - єдиний для бібліотечних систем по Україні. Проводяться і інші книжкові та літературні фестивалі, виставки, - зазначив Сергій Надал. – На бібліотеки протягом десятків років ніхто не звертав уваги. Фінансування їх здійснювалося завжди за залишковим принципом. Тому цього року ми зробили акцент на бібліотеках. Сьогодні відкриваємо бібліотеку-музей «Літературне Тернопілля». Це перший зразок, коли всі місцеві письменники долучилися до створення експозиці».

Ідея створення літературного музею належить Олександру Смику, яку він озвучив відразу після призначення його начальником управління культури і мистецтв. Уже 3 червня минулого року громадськість міста попросили долучитися до реалізації унікального проекту. На виділені з міського бюджету кошти цьогоріч зробили ремонт фасаду бібліотеки і оформлення кімнат, відведених для музею.

«Першим на заклик про допомогу відгукнувся директор краєзнавчого музею Степан Костюк. Він надав можливість сфотографувати давні експонати, вивчити необхідні документи і створив умови для того, щоб працівники науково-методичного відділу максимально долучилися до реалізації проекту. Головну лінію музею «Літературне Тернопілля» вибудувала завідувач науково-методичного відділу Ірина Шиндерук, а старші наукові працівники Оксана Лехітська та Наталія Українець упродовж п’яти місяців допомагали в пошуку цікавої інформації, її систематизації і формуванні стендів. Назустріч пішов і директор обласного архіву Юрій Гумен. Ми хотіли здивувати тернополян і гостей міста здобутками тих людей, які проживали на наших теренах», – розповідає завідувач бібліотеки №2 для дітей Галина Компанієць.

Відвідувачі музею можуть дізнатися про те, хто із відомих письменників побував на Тернопіллі, зокрема Оноре де Бальзак, Олена Пчілка, Михайло Драгоманов, Леся Українка, американський журналіст Джон Рід, Ярослав Гашек та багато інших. В експозиції музею «Літературне Тернопілля» представлено етапи створення Спілки письменників України, матеріали про переслідування шестидесятників, лауреатів різних премій і молодих письменників. У музеї діє і кімната українського письменника, де відтворена атмосфера сільської хати, в якій народжувалися мистецькі твори.

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Попередня новина: Міський голова Львова ...
Наступна новина: Чернівці: Окреслено ...

КОМЕНТАРІ