Івано-Франківщина: Питання захисту прав дитини - на особливому контролі  у Президента України

Івано-Франківщина: Питання захисту прав дитини - на особливому контролі у Президента України

08.12.12 11:38 0 1351
Про завдання органів виконавчої влади області, визначені Президентом України Віктором Януковичем на Всеукраїнській нараді з питань захисту прав дитини 4 грудня, йшлося на сьогоднішній колегії облдержадміністрації.

«Це питання надзвичайно важливе, воно – на особливому контролі у Президента, - наголосив голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк. – Президент на нараді звернувся до залу і сказав, що чекає на пропозиції, що потрібно зробити у державі, в кожній області, районі, місті у плані захисту прав дитини».

Про те, які саме конкретні завдання поставив на згаданій нараді Віктор Янукович, поінформував заступник голови облдержадміністрації Роман Іваницький. У його доповіді наголошувалося на важливості прийняття регіонального плану профілактики соціального сирітства.

За словами Романа Іваницького, увага повинна акцентуватися влаштуванні дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування у сім»ї. Наразі на Івано-Франківщині влаштовано у сім’ї 85% від загальної кількості дітей-сиріт. В області функціонує 67 прийомних сімей, в які влаштовано 95 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 3 будинки сімейного типу, в яких виховується 24 дитини. У цьому році створено ще 9 прийомних сімей, куди влаштовано 16 дітей.

Потребує вирішення питання забезпечення житлом дітей, позбавлених батьківського піклування. «Вперше за 10 років в області придбане житло для 10 дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування», - наголосив Роман Іваницький.

Для тимчасового проживання дітей-сиріт в області з 2006 року у м. Калуші функціонує соціальний гуртожиток. За цей час у закладі проживали 73 особи; нині там мешкає 21 молода особа.

«Президент окремо зупинився на питанні особливостей реформування інтернатної системи для дітей, зауваживши, що міжнародні організації вже не перший рік висловлюють на адресу України застереження щодо занадто поширеної саме цієї форми виховання», - зазначив Роман Іваницький. На його думку, до проведення такого реформування потрібно підходити виважено, враховуючи, які діти перебувають в тому чи іншому конкретному закладі. Адже йдеться про тих, хто має розумові вади, хворіє на туберкульоз, потребує психологічної корекції. Аби такі діти могли у майбутньому стати повноцінними громадянами держави, необхідна клопітка робота багатьох фахівців, які на сьогодні й працюють в інтернатних закладах.

В області, як прозвучало, проживає 5,6 тис. дітей-інвалідів. Понад 800 з них потребують хоспісної допомоги. Зокрема, перше дитяче хоспісне відділення відкриють у Надвірній.

Згідно з Указом Президента України Віктора Януковича у співпраці з Міністерством Генерального соліситора та громадської безпеки Уряду провінції Альберта за фінансової підтримки Канадського агентства міжнародного розвитку в загальноосвітніх школах міста Івано-Франківська працюватимуть шкільні офіцери міліції, а до кінця поточного року буде відкрито Центр відвідування для дітей та молоді, які перебувають у конфлікті із законом, а також введені посади ювенальних суддів.

Роботі із захисту прав дитини, як зазначалося на колегії, покликані сприяти фахівці з соціальної роботи. В області цього року введено додатково 258 посад соціальних працівників. У 2013-ому заплановано ще 170. Соціальні фахівці повинні попередити виникнення несприятливих умов у сім’ях.

У обговоренні зазначеного питання прозвучали пропозиції: реорганізовувати у навчально-виховні комплекси спеціалізовані школи для соціально незахищених дітей, не припиняти роботу тих інтернатних установ, де перебувають діти із розумовими вадами.

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Івано-Франківщина: ...
Наступна новина: Михайло Костюк нагородив ...

КОМЕНТАРІ