У Хмельницькому відбувся тренінг ОБСЄ в рамках програми

У Хмельницькому відбувся тренінг ОБСЄ в рамках програми "Відкрита розмова"

08.12.12 15:46 0 1408
У Хмельницькому відбувся тренінг у рамках проекту «Сприяння вдосконаленню практики взаємодії між правоохоронними органами України та працівниками ЗМІ». Проект реалізується за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні в контексті програми «Відкрита розмова». У роботі взяли участь журналісти та правоохоронці Хмельницької, Вінницької, Тернопільської, Чернівецької та Житомирської областей.

Відкриваючи захід, заступник начальника Управління зв’язків з громадськістю МВС Іван Бабаєв зазначив, що такий масштабний проект не має аналогів в Україні. «Програма «Відкрита розмова», Координатор програм ОБСЄ в Україні, МВС та провідні медіа-експерти об’єднали свої зусилля з однією метою - допомогти журналістам і правоохоронцям із різних регіонів краще розуміти один одного та виробити спільні правила взаємодії», - сказав він.

Протягом двох днів тренінгу правоохоронці й журналісти ділилися власним досвідом взаємодії та цікавились юридичними аспектами роботи. Йшлося зокрема про новації у сфері доступу до публічної інформації та захисту прав журналістів за нормами нового Кримінального процесуального кодексу. Під час дискусії на тему «Досвід співпраці: журналісти та МВС» учасники обговорили конфліктні ситуації, які виникають між сторонами, проблеми ідентифікації преси під час подій, появу підроблених посвідчень під час виборів. Журналісти й правоохоронці дійшли згоди в тому, що так само як і єдина прес-карта, редакційні посвідчення потрібно привести до єдиного зразку.

«Це гарна ініціатива. Що стосується єдиної прес-карти, її функція не лише в тому, щоб покращити саморегуляцію ЗМІ. Запровадження прес-карти тягне за собою реформування комісії з журналістської етики, що допомагатиме на законодавчому рівні проводити зміни, яких потребує медіа-спільнота», - сказав Олексій Бойко, помічник голови Національної спілки журналістів України.

Для кращого розуміння професійних термінів, які використовують правоохоронці, журналісти запропонували представникам їх прес-служб створити спеціальний глосарій та розмістити його на сайтах місцевих управлінь міліції. Також, на думку представників ЗМІ, необхідно розробити рекомендації щодо роботи з журналістами для правоохоронців, які першими приїжджають на місце надзвичайних подій.

Координатор медіа-тренінгів Вікторія Сюмар зазначила, що довгострокова акредитація журналістів при місцевих відділах міліції також сприятиме кращій комунікації, формуванню лояльності та довіри між ЗМІ та правоохоронцями. «Коли ви акредитуєте представника ЗМІ не на окрему подію, а, наприклад, на рік, тоді точно будете знати, з ким маєте справу. Акредитовані журналісти зможуть краще висвітлювати напрямок роботи, який ви ведете, знати більше та бути постійно інформованими», - зазначила В.Сюмар, звертаючись до представників правоохоронних відомств.

Після закінчення практичних занять тренінгу, зокрема гри «Прес-конференція», журналісти і представники прес-служб констатували: отримані ними знання допоможуть скоригувати їх роботу, зробити її більш конструктивною. «Програма тренінгу була насичена рольовими іграми, ми зрозуміли роботу один одного, і я побачила, що і в нас, і у прес-служб одна мета - донести до суспільства важливу інформацію», - сказала Тетяна Остапенко, журналіст із Вінниччини.

«Відбулася конструктивна робота, тому що учасники налаштовані на взаємодію. Під час учбових вправ обидві сторони демонстрували готовність співпрацювати, а не з'ясовувати стосунки. Вони шукали раціональне зерно, яке кожна зі сторін могла би використовувати у своїй роботі», - сказала після заходу медіа-тренер Зоя Казанжи.

Вже наступного тижня у Львові відбудеться завершальна частина тренінгу в рамках проекту «Сприяння вдосконаленню практики взаємодії між правоохоронними органами України та працівниками ЗМІ».

За матеріалами офіційного сайту

Президента України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Житомирщині викрито ...
Наступна новина: Львівщину відвідала ...

КОМЕНТАРІ