Комунальні  служби Львова готові до негоди?

Комунальні служби Львова готові до негоди?

08.12.12 16:19 0 1450
Настання зими традиційно є «головним болем» для комунальних служб. Щороку муніципалітети обіцяють покарати винних за неприбраний з вулиць білий покрив, купують або беруть у лізинг нову спецтехніку, навіть залучають бездомних до прибирання заметів! Одним словом, чого тільки не придумують, щоб боротися зі снігом. А тим часом варто було б придивитися до того, наскільки ефективно взагалі використовується снігоприбиральна техніка...

Що зима наступна нам готує

Сніг, звичайно, - гарне видовище, але коли доводиться пробиратися кудись, потопаючи в заметах, багато хто відчуває зовсім не радісні почуття, а швидше невдоволення - щодо якості роботи комунальних служб. Муніципалітети по-різному справляються з очищенням снігу у дворах і на автотрасах. Слід визнати: снігу в Україні випадає чимало. Тому бажання механізувати процес його прибирання та вивезення - цілком зрозуміле і закономірне.

У Львові для прибирання вулиць від снігу є 130 одиниць техніки. Так, піскорозкидувачів в наявності 27 одиниць, 34 підмітальних машини, 15 тракторів, 9 грейдерів, 6 снігонавантажувальні машин, 11 екскаваторів і 28 самоскидів.

Зима - не за горами, але вже зараз городяни не можуть дочекатися маршруток, щоб доїхати на роботу і виїхати з роботи - і це при відсутності серйозного снігопаду та ожеледиці, пишуть місцеві ЗМІ. У випадку серйозного снігового покриву, запевняють у мерії, в першу чергу будуть розчищати магістральні та радіальні вулиці, якими рухається авто- та електротранспорт. Далі - бічні і внутрішньо квартальні вулички, а також проїзди, які включили в маршрути механізованого прибирання. Причому вся техніка дорожньо-ремонтних підприємств, призначена для цих цілей, технічно справна і готова до роботи, кажуть у міськраді. Однак досвід попередніх років показує, що снігопади змусять міську владу похвилюватись. А між тим, економити та ефективніше використовувати обмежені бюджетні та матеріально-технічні ресурси можна, просто взявши на озброєння сучасні технологічні підходи.

Справа техніки

«Прибирання снігу - це вкрай затребувана послуга, оскільки від неї безпосередньо залежить транспортна доступність житлових і офісних комплексів, торгових і промислових підприємств, нормальна життєдіяльність будь-якого населеного пункту і завантаженість доріг, - підкреслює директор компанії «РНТ» в Україні Михайло Шутко. - А впровадження супутникового моніторингу спецтехніки, задіяної в процесі, дозволить надавати послуги з прибирання та вивезення снігу найбільш якісно і в максимально стислі терміни. У результаті задоволені і комунальні служби, і приватні компанії (якщо надають місту такі послуги), і жителі населених пунктів». Як приклад такої системи моніторингу експерти наводять «АвтоТрекер». Це високотехнологічна автоматизована програмно-апаратна платформа, пояснює Михайло Шутко, яка надає широкі можливості для цілодобового контролю. Автотрекери забезпечують точне і своєчасне виконання робочих графіків, виключають несанкціоноване використання дорогої спецтехніки та виділеного запасу пального і матеріалів.

Ідея впровадження подібних систем не нова для багатьох міст, зокрема в сусідніх країнах - Росії та Молдові. Так, наприклад, Державна адміністрація доріг Молдови цієї осені вже заявила, що збирається використовувати 120 одиниць сучасного обладнання з системою супутникового спостереження для моніторингу процесу прибирання снігу на найжвавіших національних магістралях.

Московська влада також нещодавно повідомила, що вирішила оптимізувати процес прибирання снігу в столиці Росії. З цією метою вони встановили GPS-обладнання, підключене до системи управління столичного ЖКГ, на 147 снігоприбиральних машин. Тепер московські чиновники з жовтня цього року можуть централізовано координувати дії водіїв і техніки для прибирання снігу на дорогах. Система супутникового ГЛОНАСС / GPS-моніторингу сприятиме зниженню витрати паливних матеріалів і протиожеледних реагентів, підвищенню дисципліни водіїв та більш раціональному використанню спецтехніки, переконані в московській мерії. Тепер керівники отримають можливість перевіряти відповідність руху транспорту встановленим маршрутам, бачити швидкість техніки, хід прибирання і обробки доріг реагентами. Перевірка датчиків GPS в ЖКГ російської столиці дозволить оптимізувати і налагодити роботу снігоприбиральної техніки і персоналу, вважають у мерії Москви.

Чиновники Львова про подібні плани поки не оголошували, проте, на думку експертів, найближчим часом слід очікувати, що вони наслідватимуть приклад інших міст. Адже, приміром, у громадському транспорті в Україні супутниковий моніторинг уже починають використовувати.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівському палаці ...
Наступна новина: Зберегти Націю!

КОМЕНТАРІ