У Луцьку 5,7 тис постраждалих від наслідків Чорнобильської катастрофи

У Луцьку 5,7 тис постраждалих від наслідків Чорнобильської катастрофи

11.12.12 15:48 0 1294
14 грудня в Україні традиційно проводиться День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС — людей, які ціною свого життя і здоров'я змогли здолати страшну трагедію 20 століття, що сталася 26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС. В усіх демократичних країнах світу держава піклується за категорію своїх громадян, хто віддав здоров’я, став інвалідом, захищаючи свою країну. Однією з таких категорій в Україні є громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Конституцією України Чорнобильську катастрофу визначено як катастрофу планетарного масштабу, а збереження генофонду українського народу – як обов’язок держави.

Соціальний захист громадян, які свого часу гасили полум’я мирного атома на ЧАЕС, передбачає надання численних трудових гарантій та пільг.

Відділ соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, департаменту соціальної політики м. Луцька обслуговує громадян, що мають статус постраждалих від наслідків Чорнобильської катастрофи, яких у місті налічується 5 773 чол., серед яких 708 громадян – це учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Частину пільг надають своїм працівникам підприємства, більшість виплат здійснює департамент соціальної політики у вигляді допомог і компенсацій.

На соціальний захист потерпілого населення на 2012 рік передбачено 6,8 млн грн.

Щомісячно проводиться виплата компенсації за пільгове забезпечення продуктами харчування для І категорії в розмірі 296,00 грн.(364 чол.) та для ІІ категорії в розмірі 148,00 грн. (453 чол.).

Одним із пріоритетних заходів залишається санаторно-курортне лікування і оздоровлення постраждалих від аварії на ЧАЕС. Направлення у санаторії проводиться із врахуванням медичних показань для лікування. У поточному році видана 101 путівка, з них 62 - для ліквідаторів, серед яких 41 особа має інвалідність, пов’язану з наслідками аварії на ЧАЕС.

Забезпечується вчасне відшкодування коштів за придбані лікарські засоби за пільговими рецептами та по відшкодуванню коштів за надані послуги по зубопротезуванню. Так, протягом поточного року з місцевого бюджету було відшкодовано 604,2 тис. гривень.

Щороку з бюджету міста виділяються кошти для здійснення статутної діяльності Луцької міської добровільної організації інвалідів «Спілка Чорнобиль». У зв’язку з відзначенням річниці Чорнобильської катастрофи та з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС постраждалі особи отримують матеріальну допомогу. Так в поточному році на вищезазначені цілі було виділено 10,0 тис. гривень.

Своєрідний меморіал для вшанування пам’яті загиблих від Чорнобильської катастрофи створили у Луцьку. Учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, керівництво Волинської обласної державної адміністрації та Луцької міської ради у дитсадку № 18 посадили сад – 26 фруктових дерев і 330 кущів.

Висловлюємо велику шану кожному з героїв, хто ціною свого здоров’я, а часто і життя рятував світ від небаченого досі лиха.

Департамент соціальної політики (284167)

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Луцьк відвідав Юнас ...
Наступна новина: Львів: У четвер на сесії ...

КОМЕНТАРІ