У Львові адаптують європейські підходи у реабілітації людей з аутизмом

У Львові адаптують європейські підходи у реабілітації людей з аутизмом

11.12.12 16:13 0 1708
З 1 березня 2012 року у Львові працює Центр денного перебування для підлітків та дорослих осіб з аутизмом за адресою: вул. Є. Гребінки, 8. Центр відкрито спільними зусиллями Товариства «Родина Кольпінга», урядової програми Німеччини та Міжнародного фонду «Реновабіс».

Головним завданням центру денного перебування є адаптація  осіб з аутизмом в соціумі, вироблення навичок самообслуговування та з’ясування можливостей їхньої професійної орієнтації та зайнятості. Зараз організовано систематичне відвідування центру денного перебування  для 8 осіб з високим рівнем аутизму з періодичністю 5 разів на тиждень (6 год. на день). Центр розрахований на людей післяшкільного віку.

Важливу роль у реалізації заходів діяльності створених Центрів для людей з аутизмом відіграє волонтерський рух. Так, вже кілька років поспіль волонтери Міжнародної організації «Айне вельд» (Німеччина) активно долучаються до програм реабілітації осіб з аутизмом у Львові, які окрім функціональної допомоги несуть й набутий європейський досвід.

Паралельно з реабілітаційною роботою у Центрі здійснюється лонгетюдне дослідження підлітків з аутизмом за методикою AAPEP, яка була перекладена з німецької мови і опублікована у книзі «Реабілітація дітей зі спектром аутизму у центрі денного перебування». Це дослідження дозволяє виділити пріоритетні напрямки роботи з кожною конкретною особою, розвивати сфери її найбільшого успіху, оптимізувати роботу центру загалом.

В результаті роботи напрацьовано модель адаптації осіб із спектром аутизму у суспільстві у невеликих центрах, де за рахунок великого співвідношення вихователі/діти (2 вихователі та 2 волонтери у групі до 8 осіб + індивідуальні заняття з спеціалістами протягом денної програми), реально забезпечується індивідуальний підхід, відбувається помітний розвиток емоційної, психомоторної сфери, засвоєння та оволодіння побутових та професійних  навичок.

— Зі старшими дітьми ми намагаємося проводити більше не навчальних програм, а соціально-побутову реабілітацію і професійну орієнтацію. Ми часто працюємо за межами міста. Наприклад, у Пустомитах є деревообробна майстерня, де ми вчимо наших хворих працювати. Крім цього, ми виїжджаємо на ферми й намагаємося і там чогось їх навчити. Ми даємо їм змогу реалізуватися, закріпитися в соціумі і повноцінно жити. Ми багато працюємо для підтримки тих дітей, для яких Центр денного перебування є перехідним етапом. Тому хочемо,щоб Центр працював 8 годин на день. — Ігор Островський, голова фонду «Відкрите серце»

Сьогодні у світі налічується біля 7 млрд людей. Цей розлад характеризується нездатністю хворого до взаємодії із зовнішнім світом, і як наслідок порушення соціалізації. Часто людина з аутизмом типово уникає спілкування: усяке порушення повсякденного розпорядку й стереотипів сприймається нею як трагедія. Водночас інтелект в аутистів понижений далеко не завжди. Не рідко виявляються так звані «острівці знання» – сфери, в яких здібності хворого досягають нормального або навіть геніального рівня.

— На сьогоднішній день в Україні діагноз аутизм може «поставити» дитячий психіатр. Через це найбільш використовуваний засіб для лікування аутичних дітей — це медикаментозний. Проте у всьому світі корекцією розладів спектра аутизму займається мультидисциплінарна команда: лікарі, психологи, психотерапевти, логопеди та інші. Саме такий підхід може дати найкращі результати. Львів є новатором у сфері роботи з людьми з аутизмом. Наше місто абсолютно чітко є на першому місці. Ми реалізовуємо свої новаторські ідеї у боротьбі з аутизмом. Наше завдання – зробити вагомий внесок у адаптацію дорослих осіб, хворих на аутизм, у суспільстві. — Катерина Островська, голова товариства «Родина Кольпінга»

— Приємно констатувати, що у Львові є організації, які із застосуванням новітніх підходів у реабілітації займаються цим соціально важливим питанням, допомагають львів’янам хворим на синдром аутизму, ведуть тісну співпрацю із закордонними фахівцями, де розроблені найновіші методики реабілітаційного процесу, і зосереджені найкращі фахівці. Міська влада не може стояти осторонь таких проблем, тому ми всіляко їх підтримуємо і допомагаємо. Ми розуміємо, що фінансові ресурси не завжди є у достатній кількості, але, попри те, ми готові розвивати нашу всебічну співпрацю. — Наталя Кузяк, заступник начальника управління соціального захисту ЛМР

Цьогоріч створений Центр денного перебування для підлітків та дорослих осіб з аутизмом є наступним етапом у програмі заходів із створення мережі закладів реабілітації осіб з цим синдромом в розрізі різних вікових категорій. Так до цього у Львові створили:

* у 2005 році на базі дошкільного закладу, що на вул. І. Пулюя, з’явився центр, який спеціалізувався на роботі з дошкільною віковою групою дітей із проявами аутизму, який сьогодні включено під українську урядову програму;

* з вересня 2010 року у місті запрацював Консультаційний Центр для осіб з порушеннями розвитку, що за адресою: вул. Героїв УПА, 76. (Цільова група: діти із загальними вадами розвитку, аутизмом).

Про це повідомили у Львівській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 4)

КОМЕНТАРІ