Івано-Франківщина: На Тлумаччині відбулися слухання «Сучасний сільський бібліотекар: професіонал, інтелігент, ерудит»

Івано-Франківщина: На Тлумаччині відбулися слухання «Сучасний сільський бібліотекар: професіонал, інтелігент, ерудит»

12.12.12 12:34 0 1098
Громадські слухання на тему «Сучасний сільський бібліотекар: професіонал, інтелігент, ерудит» відбулись на базі бібліотеки-філії селища Обертин Тлумацької ЦБС за участю представників місцевої влади, громадських організацій селища, методичних центрів та сільських бібліотек Городенківського, Коломийського, Надвірнянського, Снятинського, Тисменицького районів та м. Яремче.

Бібліотечні заклади Тлумацької ЦБС взяли участь і стали переможцями третього раунду конкурсу «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету» програми «Бібліоміст». В Обертинській бібліотеці-філії відбулось урочисте відкриття Інтернет-центру. Учасників бібліоіміджсесії та присутніх привітали начальник управління культури, національностей та релігій ОДА В. Федорак та голова Тлумацької райдержадміністрації В. Сенів.

У своєму виступі В. В. Федорак передав вітання від голови ОДА М. В. Вишиванюка, подякував за подвижницьку працю бібліотечним працівникам, які популяризують книгу та доносять інформацію до широкого кола громадян. Сьогодні важливим є використання новітніх технологій, але навіть сучасний комп`ютер не замінить того, що дає книга. Теперішнє молоде покоління йде в ногу з часом. Звертаючись до молодих людей, начальник управління сказав, що маємо пам`ятати про своє коріння, що ми з України. Українська мова входить у трійку найкрасивіших мов світу, у нас є колосальні артефакти: тризуб має понад 6 тис. років.

В. І. Сенів, голова Тлумацької райдержадміністрації, побажав присутнім бібліотечним фахівцям плідної праці. Акцентував, що Обертин є символом покутського краю. Скептики кажуть, що епоха книг минула. Але це не так. Адже бібліотека – це живий організм, а не архів, який тісно контактує з громадою, йде назустріч людині, модернізується. І тому слова Великого Каменяра є актуальні і сьогодні: «Книги – морська глибина!Хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить».

Селищний голова О. Федоришин привітала усіх з відкриттям Інтернет-центру. Вона відзначила позитивну роботу бібліотеки в процесі змін, ентузіазм її працівників, які докладають чимало зусиль для створення комфортних умов у роботі з книгою. Висловила вдячність голові РДА за тісну співпрацю, впевненість в тому, що бібліотечні працівники почерпнуть багато цікавого й нового для подальшої роботи.

О. Чаплінська, заступник голови РДА, відзначила, що діяльність бібліотек сьогодні набула нового змісту. Вони поєднують книгу з інформаційним простором. Незаперечним є те, що бібліотека є істинним центром місцевої громади. Обертинська бібліотека має свого читача, вміє його зацікавити. Інтернет-центр розширить коло нових послуг, які надаватиме бібліотека. Але книга є незамінною, завжди живою, суттєвим доповненням є періодика, передплата якої профінансована для бібліотек на 2013 р.

Голова обласного відділення Української бібліотечної асоціації Г.Горбань у своєму виступі розповіла про діяльність УБА, основні напрямки роботи організації, спрямованих на підвищення кваліфікації бібліотечних працівників, підтримки їх участі у проектній діяльності, захист інтересів бібліотечної спільноти України.

Про результативність громадських обговорень на Тлумаччині поінформувала провідний методист ЦБС Е. В. Кулик. Громадами сіл були висловлені ряд пропозицій. Зокрема,

– оживити процес читання за допомогою акції «Бібліотека йде в люди», флеш-мобу «Читати можна скрізь»;

– для літніх і самотніх людей проводити акцію «Сіймо добро і даруймо добро», яка допоможе розкрити їх творчий потенціал, реалізувати власні ідеї (малювання, вишивання, в`язання, різьбярство тощо), отримати консультації з питань права, пенсійного забезпечення та соціального захисту;

– для обслуговування непрацездатних громадян реалізувати акцію «Твори добро, бо ти Людина»;

– організувати обслуговування вдома для соціально-незахищених, малозабезпечих родин, вихованців шкіл-інтернатів та дітей-інвалідів;

– зініціювати участь бібліотек у впорядкування братських могил та територій сіл у рамках акції «Шануймо пам`ять»;

– з метою популяризації туристичної привабливості сіл розробляти туристичні маршрути, проводити екологічні марафони та турпоходи;

– з метою боротьби із забрудненням навколишнього середовища організувати акцію «За чисте довкілля»;

– бібліотекам разом з сільськими головами організовувати конкурси «На краще сільське подвір`я»;

– створити ігрові куточки для юних користувачів;

– організовувати та проводити зустрічі з земляками-заробітчанами.

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Івано-Франківщина: У ...
Наступна новина: Чорнобильці Рівненщини ...

КОМЕНТАРІ