На Хмельниччині вважають проект обласного бюджету на 2013 рік реальним...

На Хмельниччині вважають проект обласного бюджету на 2013 рік реальним...

12.12.12 13:13 0 1333
6 грудня поточного року Верховна Рада ухвалила в цілому Закон України "Про Державний бюджет України на 2013 рік". Відповідно до ст. 76 Бюджетного кодексу України рішення про місцевий бюджет перед затвердженням схвалюється адміністрацією. З урахуванням зазначеного, під головуванням Василя Ядухи відбулося засідання колегії облдержадміністрації, на розгляд якої винесено проект рішення про обласний бюджет на 2013 рік. Перед початком розгляду питання начальник Головного фінансового управління Сергій Пенюшкевич поінформував присутніх про завершення бюджету 2012 року. Під час же формування показників обласного бюджету на 2013 рік використовувалися основні прогнозні макропоказники економічного і соціального розвитку області на 2013 рік, результати розвитку економіки області, досягнуті впродовж 9-10 місяців поточного року, положення основних програмних документів Президента та Уряду України, а також основні показники позитивної динаміки росту промислового виробництва, реалізованої сільськогосподарської продукції, зростання фонду оплати праці та середньомісячної заробітної плати. Загальний обсяг доходів обласного бюджету на 2013 рік визначено у сумі 2,9 млрд.грн., що на 0,6 млрд.грн. більше плану 2012 року. Обсяг доходів загального фонду обласного бюджету розраховано в сумі 2800,5 млн. грн. та зростає до минулого року на 15,9 відсотка або на 57,1 млн.гривень. Видаткова частина обласного бюджету на 2013 рік складає 2918 млн.грн., що на 552,6 млн.грн. або 23,4 % більше від базового бюджету 2012 року. Зростають запропоновані в проекті рішення видатки загального та спеціального фондів обласного бюджету по основних галузях соціальної сфери.

Коментуючи проект обласного бюджету очільник області назвав його абсолютно реальним. «Видаткова частина проекту бюджету чітко збалансована і є запорукою того, щоб вчасно виплатити заробітні плати та інші соціальні виплати», - сказав Василь Ядуха. Він подякував усім, хто причетний до виконання бюджету 2012 року, адже Хмельниччина в числі небагатьох областей, які за 11 місяців поточного року не допустили заборгованості із заробітної плати у бюджетних установах, на 100% профінансовано усі соціальні виплати.

Дохідна частина загального фонду бюджету зростає у 2013 році майже на 12% і, за словами голови адміністрації, є досить напруженою. Основним бюджетоутворюючим джерелом надходжень загального фонду є податок на доходи фізичних осіб, що становить 86,5 % до прогнозного показника доходів загального фонду 2013 року. Відтак, переконаний Василь Ядуха, потрібно серйозно збільшити середньомісячну заробітну плату. «Якщо ми у 2012 році збільшили зарплату на 408 гривень і у жовтні вона становила 2483 гривень, то практично ще на 400 гривень нам потрібно збільшити впродовж наступного року, аби вийти на головний показник наповнення бюджету. Ми маємо приділити цьому питанню особливу увагу», - підкреслив голова адміністрації.

Одним з основних напрямів, за яким влада працюватиме щодо виконання дохідної частини бюджету, Василь Ядуха визначив зменшення кількості працівників, яким виплачується заробітна плата нижче мінімальної. Не дивлячись на те, що у поточному році кількість таких людей зменшено більше, як на 14 тисяч осіб, або із 14,8 % у березні до 9,1% у жовтні, проте, проблема залишається надзвичайно великою. Паралельно вживатимуться заходи щодо збільшення заробітної плати в небюджетній сфері.

За словами очільника області, після затвердження бюджету на сесії обласної ради буде прийнято розпорядження голови облдержадміністрації, в якому будуть відображені конкретні заходи щодо наповнення бюджетів, визначені завдання податковій службі, фінансовому управлінню, головам адміністрацій, міським головам, начальникам управлінь. Невідкладних заходів для зменшення податкового боргу до всіх рівнів бюджетів має вжити податкова служба.

Наступний напрям – ефективне та раціональне використання бюджетних коштів. Особлива увага – видаткам на енергоносії. «Я переконаний, що ми разом 2013 рік проголосимо роком запровадження альтернативного опалення. Це моя ініціатива була, є і залишається. Посудіть самі, якщо у 2009 році на енергоносії витрачено 41,8 млн грн., то уже в 2012 році було передбачено 90 млн. грн.. Вихід є – здешевлення вартості енергоресурсів або зменшення витрат на цю статтю. Ці гроші потрібні для соціального розвитку територій», - сказав Василь Ядуха. Також він звернув увагу всіх головних розпорядників коштів обласного бюджету на необхідність підтримки вітчизняного товаровиробника та закупівлі товарів за бюджетні кошти саме у підприємств, які працюють на території області: «Бюджетні кошти мають бути в обороті на території області. Це надзвичайно важливий момент».

Голова облдержадміністрації у ході засідання особливо наголосив: «Хмельниччина вже три роки поспіль щодо виконання дохідної частини бюджету та темпів зростання заробітної плати є однією з тих, яка має позитивну динаміку. І ми маємо її втримати. У нас є всі можливості. В проекті бюджету на наступний рік немає жодної статті, де б видаткова частина була нижчою, ніж у 2012 році. Але це не повинно нас тішити і тим більше заспокоювати. Є над чим працювати. Бюджет напружений, а кожен рік додавати по 16-18 % приросту не так просто. Переконаний, конкретика в роботі - залог успіху».

У ході колегії прийнято рішення схвалити з врахуванням зауважень і пропозицій проект обласного бюджету на 2013 рік та подати в установленому порядку на розгляд сесії обласної ради.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Рівненщина: Технічну ...
Наступна новина: Програми здешевлення ...

КОМЕНТАРІ