Житомирщина: Завдяки кооперативам вдасться покращити якість і безпечність сільськогосподарської продукції?

Житомирщина: Завдяки кооперативам вдасться покращити якість і безпечність сільськогосподарської продукції?

13.12.12 07:28 0 1254
Такою є головна перевага створення та розвитку сільськогосподарської кооперації в Україні та на Житомирщині зокрема. На цьому акцентував заступник голови облдержадміністрації Микола Дейсан 11 грудня під час обласної наради з питань розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів за програмою «Рідне село». Разом із тим, посадовець зазначив, що саме кооперативи дадуть можливість включити вироблену фермерськими та особистими селянськими господарствами продукцію в маркетинговий ланцюг, підвищивши таким чином її додану вартість. «Велика кількість дрібних і середніх господарств мають обмежені можливості для первинної обробки та зберігання зібраного врожаю. Кооперативи є інструментом об’єднання малими виробниками сільськогосподарської продукції власних ресурсів і здійснення спільних стратегій на ринках продукції, послуг і засобів виробництва», – пояснив Микола Дейсан. Задля розробки та втілення концепції ініціативи «Рідне село» Міністерством аграрної політики та продовольства України видано указ, відповідно до якого і відбувається обговорення змісту ініціативи в областях. Відтак, вперше реалізація ініціативи відбуватиметься за рахунок пропозицій із регіонів.

Ініціатива «Рідне село» стартувала 15 травня цього року у Києві. Основні положення ініціативи розроблені Міністерством аграрної політики та продовольства України за участі Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, профспілкових громадських організацій, міжнародних експертів і аграріїв. На думку Миколи Дейсана, основна мета ініціативи «Рідне село» полягає у необхідності «сфокусувати підтримку держави на особистих селянських і фермерських господарствах». Визначальною при цьому є позиція Президента України Віктора Януковича щодо створення всіх належних умов для розвитку малих форм господарювання на селі. Так, на сьогодні в Україні налічується 4,5 млн. господарств населення, 197 тисяч із яких – особисті селянські господарства Житомирської області. При цьому майже 27 тисяч таких господарств регіону отримують державну допомогу. Згідно з базовими принципами ініціативи «Рідне село», розвиток сільськогосподарської кооперації стане засобом зростання економіки малих виробників сільськогосподарської продукції, оптимізації їхніх витрат на ведення господарської діяльності, спрощення доступу до агропромислових послуг та каналів збуту, що позитивно вплине на соціальний розвиток сільських територій і громад.

Нагадаємо: з місяць тому голова облдержадміністрації Сергій Рижук брав участь у відкритті мережі заготівельно-збутових і переробних кооперативів у Бердичівському районі. Так, створення кооперативів унеможливлює діяльність посередників, що привласнюють частку доходів сільськогосподарського виробника. Загалом в області налічується 105 дієвих багатофункціональних кооперативів, діяльність 11-ти із яких зосереджена на Бердичівщині.

У роботі наради також брали участь заступник голови обласної ради Михайло Чигир, начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Микола Дідківський, голова Житомирського обласного відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Віктор Сокальський, заступник начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Воєвода та завідувач науково-дослідного відділу в галузі сільського господарства науково-дослідного центру «Поліська агропродуктивність» Наталія Рибарчук.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Львівщина: ДАІ закликає ...
Наступна новина: У Житомирі розпочалися ...

КОМЕНТАРІ