Українські правоохоронці вивчали досвід канадських колег  у сфері профілактики вчинення правопорушень

Українські правоохоронці вивчали досвід канадських колег у сфері профілактики вчинення правопорушень

13.12.12 09:38 0 1062
З робочим візитом до Канади завітали представники Міністерства внутрішніх справ на чолі з начальником Управління кримінальної міліції у справах дітей Олексієм Лазаренко. Мета візиту - напрацювання методичної бази щодо організації роботи підрозділів КМСД в умовах реформування Міністерства внутрішніх справ України.

Під час візиту українським правоохоронцям продемонстрували практичні аспекти роботи спеціалізованих підрозділів служби поліції Оттави з профілактики правопорушень серед дітей у школах та організацією взаємодії поліції з представниками громадянського суспільства на даному напрямі, а також ознайомились із законодавчими та правовими актами, які регулюють відносини у цій сфері. Вивчили можливості адаптування моделі роботи служби поліції щодо застосування спеціальних програм профілактики правопорушень, зокрема серед неповнолітніх.

Під час візиту українські міліціонери провели зустріч з заступником начальника управління служби поліції міста Оттави Едом Кілі, який ознайомив представників делегації з функціями та повноваженнями різних підрозділів служби поліції щодо профілактики правопорушень серед дітей та молоді. Також, правоохоронці відвідали навчальний центр служби поліції, де канадські працівники отримують вміння та навички застосування фізичного впливу, спецзасобів та вогнепальної зброї, дій у екстремальних умовах, затримання та конвоювання злочинців тощо.

Канадські поліцейські ознайомили українських колег з роботою відділу по розшуку дітей служби поліції Оттави, використання можливостей Канадського центру захисту дитини, ресурсного центру www.MissingKids.ca, а також можливостей соціальних мереж, таких як Facebook для організації розшуку зниклих дітей та дітей-втікачів, надання психологічної допомоги родичам зниклої дитини, а також про особливості застосування програми «Відбиток дитини».

У ході візиту, представники КМСД вивчили організацію співробітництва між поліцією та школою, поліцією та громадськими організаціями, поліцією та громадою, яка є добровільним об’єднанням мешканців за територіальним принципом із встановленням самостійних норм спільного проживання, щодо забезпечення безпечного середовища, попередження правопорушень, сприяння у залученні молоді до суспільно корисних заходів, а також у залученні громадян до громадського патрулювання та участі у різноманітних програмах, що запроваджуються службою поліції.

З цією метою  правоохоронці двох країн відвідали центри громадської поліції в Оттаві, де практично ознайомились з функціонуванням їх діяльності, взяли участь у проведенні зустрічей з представниками громадськості, у спільному громадському патрулюванні та забезпеченні охорони громадського порядку на території.

Окрім того було здійснено ознайомлення з функціонуванням програми шкільних офіцерів поліції, їх завданнями, повноваженнями та методами роботи, реагуванням на правопорушення серед дітей, складанням звітів про результати розгляду таких правопорушень, а також здійснення проактивної профілактичної роботи.

Правоохоронці з України мали змогу на практиці ознайомитись з діяльністю шкільних офіцерів поліції під час виїзду до навчальних закладів. Вони ознайомились з формами та методами роботи шкільних офіцерів поліції з метою забезпечення як загальної так і індивідуальної профілактики правопорушень серед учнів навчальних закладів.

У провінційному суді Оттави делегація з України провела зустріч з місцевим прокурором та адвокатом, під час якої ознайомились з послідовністю дій під час судового процесу по справам про злочини, вчинені неповнолітніми, правами та обов’язками учасників процесу, видами рішень, які суд виносить по справам цієї категорії, включаючи застосування позасудових заходів впливу, а також нагляд за їх виконанням.

Також під час свого візиту міліціонери ознайомились з роботою служби пробації, зокрема з методикою оцінки ризиків та потреб дитини, яка знаходиться у конфлікті з законом, з метою організації профілактичної роботи і недопущення вчинення повторних злочинів, з порядком направлення на проходження програми виведення неповнолітніх з системи кримінального судочинства із застосуванням альтернативних видів виправного впливу.

Перед від’їздом на Батьківщину українські фахівці побували у Клубі хлопців і дівчат міста Оттава, де за направленням поліції проходять корекційні програми підлітки, що знаходяться у конфлікті з законом або ж мають відхилення у поведінці, а також за направленням служби пробації неповнолітні, стосовно яких суд прийняв рішення у вигляді пробації. Підбір та проведення корекційних програм з дітьми здійснюють спеціалісти клубу. Співпрацю з клубом координує спеціально підібраний працівник поліції. Виправна установа закритого типу - центр ім. Вільяма І. Хея, який діє як слідчий ізолятор, а також як установа відбування покарань для молодих правопорушників також не залишилися поза увагою іноземних колег.

Програма перебування у Канаді для працівників УКМСД МВС України виявилась дуже насиченою та пізнавальною. Отримавши досвід іноземних колег українці відправились додому втілювати нововведення канадців у життя в Україні.

УЗГ  МВС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівці: Віталій ...
Наступна новина: Новим КПК передбачено ...

КОМЕНТАРІ