Новим КПК передбачено порядок вилучення транспортних засобів після ДТП

Новим КПК передбачено порядок вилучення транспортних засобів після ДТП

13.12.12 09:43 0 1145
Зміни торкнулися алгоритму розслідування дорожньо-транспортних пригод, допиту водіїв, а також необхідності внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань інформації про ті ДТП, учасники яких отримали легкі тілесні ушкодження.

Про це начальник управління контролю за розслідуванням особливо важливих справ Головного слідчого управління МВС України Олександр Вакуленко зазначив під час сьогоднішньої відеоселекторної наради.

За його словами, моніторинг ситуації напередодні та одразу після вступу в дію нового КПК засвідчив, що питання налагодження взаємодії між підрозділами слідства і ДАІ в частині вилучення, доставляння на штрафмайданчики і зберігання вилучених з місць ДТП транспортних засобів потребує уваги з боку керівників територіальних підрозділів внутрішніх справ. Згідно з наказом Міністра внутрішніх справ цю функцію покладено на працівників підрозділів Державтоінспекції.

Крім того, начальник управління ГСУ наголосив, що з уведенням в дію нового Кримінального процесуального кодексу суттєво зросло навантаження на працівників слідчих підрозділів. Зокрема, це зростання пов’язане з необхідністю внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань інформації про ті ДТП, учасники яких отримали легкі тілесні ушкодження.

– За два тижні з моменту набрання чинності новим КПК вже зареєстровано понад тисячу таких проваджень, – підкреслив Олександр Вакуленко.

Він також наголосив на необхідності доручати розслідування подібних ДТП працівникам підрозділів ДАІ, делегувавши їм відповідні повноваження.

За словами Олександра Вакуленка, Головним слідчим управлінням проаналізовано практику вилучення та поміщення на штрафмайданчики транспортних засобів-учасників ДТП. Після здійснення аналізу працівники ГСУ розробили алгоритм дій слідчого, розмістивши інформацію на сайті Головного слідчого управління, де вона є доступною для всіх працівників слідчих підрозділів.  

Цей порядок дій передбачає, що під час огляду місця події слідчий має право вилучити транспортні засоби-учасники ДТП та ініціювати їх зберігання. Після внесення  даних до ЄРДР він за погодженням із прокурором подає клопотання слідчому судді про отримання тимчасового доступу до майна, де аргументовано вказує причини внесення такого клопотання: необхідність проведення експертних досліджень, недопущення стороннього втручання у технічний стан транспортних засобів тощо.

УЗГ МВС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ