Житомирщина: Лісогосподарства області впроваджують передовий досвід розвинених європейських країн

Житомирщина: Лісогосподарства області впроваджують передовий досвід розвинених європейських країн

13.12.12 10:36 0 1116
Питанню впровадження електронного обліку деревини в лісогосподарських підприємствах був присвячений всеукраїнський семінар-нарада за участю начальників і працівників управлінь лісового та мисливського господарства Київської, Житомирської, Чернігівської, Полтавської, Сумської та Кіровоградської областей, що відбувся 11 грудня у Ємільчинському лісовому господарстві.

„Колектив лісівників Житомирщини є дуже потужним і складає близько 8 тис. людей. Ведення лісового господарства в області здійснюється з урахуванням передового досвіду європейських країн. У лісогосподарських підприємствах модернізується система переробки і догляду за лісовими масивами, яка забезпечить більш ефективне господарювання, що позитивно вплине на економічне зростання і стабільність підприємств, а також соціальний захист робітників, - зауважив у своєму виступі на семінарі перший заступник голови облдержадміністрації Микола Олещенко. – Вже зараз зарплата працівників галузі – одна з найбільших в області”. Надзвичайно важливим, на думку Миколи Олещенка, є запровадження в лісогосподарських підприємствах регіону єдиної системи електронного обліку деревини.

Ця інновація унеможливить незаконні вирубки та продаж деревини, добутої незаконним шляхом, оскільки буде забезпечено поштучне маркування лісоматеріалів, що надходять з лісосік у місця їх складування, зберігання та відвантаження кінцевому споживачу. На цьому наголосив перший заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України Ярослав Макарчук. Введення електронної системи обліку деревини, окрім того, заощаджує кошти і час при завантаженні сировини і при оформленні супровідних документів на перевезення лісопродукції. Завдяки маркуванню деревини електронними бирками підвищиться ефективність роботи рейдових бригад в частині визначення законності походження деревини.

Як повідомив начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Володимир Ткачук, робота по впровадженню електронного обліку деревини почалась з 2010 року на всіх підприємствах області. Впровадження системи дало можливість оптимізувати чисельність лісової охорони, яка набула нового статусу: лісівників переведено на посаду майстрів лісу, підвищився кваліфікаційний рівень працівників, і, відповідно, зросла заробітна платня майстрів – з 1,5-2-х до 5-ти тис. грн.

У лісогосподарських підприємствах області, стверджує Володимир Ткачук, відходять від нижньоскладських робіт, створюючи проміжні склади і реалізуючи деревину автомобільним транспортом, що відчутно дешевше перевезення деревини залізничним транспортом.

Для застосування нової технології у лісопідприємствах області за три роки було витрачено близько 4 млн. грн. Але тільки у Ємільчинському лісництві, на базі якого проходив семінар і яке є пілотним підприємством у впровадженні новітньої системи, за рік-півтора очікується економія коштів на суму 3 млн. грн. Ці значні кошти підуть на підвищення зарплати, на придбання сучасних великовантажних автомобілів, що дозволить лісгоспу відмовитись від послуг залізниці, вартість яких постійно зростає

Економія коштів також дозволить будувати лісові дороги і закуповувати дорожньо-будівельну техніку. Так, у Ємільчинському лісництві за 2012-й рік збудовано 3,5 км капітальних доріг і 10 км шляхів підготовлено для майбутніх будівельних робіт.

Будівництво лісових доріг перший заступник очільника області Микола Олещенко вважає надзвичайно важливою справою, адже при потребі ними користується санітарно-медичний транспорт, пожежники, товароперевізники. Він запевнив, що обласна влада підтримуватиме лісомисливські господарства, які на вимогу часу і сьогодення переходять на нову модель управління.

Учасники семінару, побувавши в лісовому кварталі на рубці головного користування 2012 року, мали змогу побачити маркування деревини електронними бирками, оформлення супровідної документації, що відбувалося протягом кількох хвилин, і впевнилися у економічній ефективності вивезення лісопродукції автомобілями лісогосподарського підприємства на проміжний склад та у двір споживача.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Житомирщині тривають ...
Наступна новина: Житомирщина: Захист ...

КОМЕНТАРІ