Провідні лікарі Львова обговорили питання розвитку та реформування трансплантаційної служби

Провідні лікарі Львова обговорили питання розвитку та реформування трансплантаційної служби

13.12.12 15:12 0 1095
11 грудня на базі Центру трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів Львівської обласної клінічної лікарні відбулося засідання за круглим столом, під час якого обговорено питання розвитку та реформування трансплантаційної служби.

В ході обговорення доцент кафедри хірургії №2, головний позаштатний трансплантолог ГУОЗ ЛОДА Ростислав Жук ознайомив присутніх із презентацією щодо питань розвитку та реформування трансплантаційної служби в Україні.

Зокрема, він зазначив, що станом  на сьогодні в Україні виконується всього близько100 трансплантацій органів щороку: « Це неприпустимо мало, адже потенційні можливості: 25 посмертних донорів органів на 1 млн. населення щороку, це -  1200 мультиорганних заборів (2 нирки + серце + печінка + підшлункова залоза), близько 6000 трансплантацій», -сказав Р. Жук.

У виступі професора І. Кобзи прозвучала думка, що в Україні, на відміну від інших країн світу, не існує механізму соціальних гарантій донору, що однозначно стимулювало б розвиток донорства: «Незважаючи на те, що згідно Закону України «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині», трансплантація є офіційним методом лікування. За останні 10-12 років у нашій державі цей напрямок медицини практично не розвивався».

На думку лікарів, реалізації цього Закону заважають відсутність сформованої позитивної суспільної думки про трансплантацію та інформаційних кампаній на державному рівні, обмеження живого донорства близькими родинними стосунками, відсутність порядку волевиявлення громадян України щодо посмертного донорства та відповідної бази даних та багато інших невирішених питань.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Рівненщина очікує на ...
Наступна новина: Держава компенсувала 127,7 ...

КОМЕНТАРІ