День правових знань проведений за участю правоохоронцівв НВК „Школа-ліцей Оріяна” на Львівщині

День правових знань проведений за участю правоохоронцівв НВК „Школа-ліцей Оріяна” на Львівщині

14.12.12 07:30 0 1286
Тиждень правових знань, присвячений Всеукраїнському тижню права був проведений в НВК „Школа-ліцей Оріяна” у Сихівському районі м. Львова, куди були запрошені представники відділу освіти Сихівського району, прокуратури, відділу соціальної роботи, служби у справах дітей, заступник директора ЛМКМЦ „Галицьке юнацтво”, завучі по виховній роботі у школах Сихівського району, а також обов’язковим представником органу виконавчої влади серед правоохоронних органів – начальник відділу кримінальної міліції у справах дітей на Львівській залізниці І. Чердак.

В ході проведення даного тематичного тижня було проведено безліч цікавих та змістовних заходів на правову тематику, а саме: конкурс стінгазет, тренінги, урок – гра, конференція про права дитини. Неабиякий інтерес в учнів викликає проведення такого роду занять. Адже це є навчальним, розвиваючим та виховним процесом для їх діяльності.

Для усіх запрошених гостей було запропоновано переглянути діяльність правоосвітнього клубу „Феміда”, куди входять представники учнів 9-11 класів, оскільки у старших класах вивчають основи правознавства. Діти розглянули важливі питання прав дитини, такі як: право на життя, громадянство, навчання, охорону здоров’я, притулок, соціальний захист, участь у культурному житті, особисту недоторканість, заборону тортур, право сім’ї на захист та опіку. Проте не лише розглядались право дітей, а й обов’язки. Оскільки бувають прикрі випадки, коли неповнолітніми вчиняються різного роду правопорушення. На тлі своєї біографії, правопорушники ставлять „чорну пляму”, яка в подальшому завадить влаштуватись на навчання в престижний вуз, а згодом на хорошу роботу.

В полеміку цього важливого питання вступив начальник відділу кримінальної міліції у справах дітей на Львівській залізниці Ігор Чердак, який саме зазначив на специфіці профілактичної роботи його служби та які правопорушення вчиняються неповнолітніми на території Львівської залізниці.

- Більша частина нашого м. Львова охоплена залізничними коліями, не виключенням є Синівський район. Такі шкільні заклади Сихова, як школа №72 та №95 знаходяться поблизу магістралі. Тому проведення профілактики безпеки руху на залізниці є самих необхідним та важливим для дітей. Неодноразово правоохоронцям виявляються діти, котрі знайшли для себе таку забавку, як залізниця. Для них це виражається в такому вигляді як: жбурляння каміння у шибки вагонів, ходіння по залізничних коліях, перебігання перед потягом, розфарбовування вагонів (так зване графіті), катання на рухомому потязі, крадіжки залізничного металу, а також ряд інших так званих забавок, за які передбачена відповідальність, як адміністративна, так і кримінальна. Через свої необдумані дії та пустощі, деякі з дітей гублять своє життя. Для одних це виражається у покаранні, а для інших забавки на залізниці приводять до нещасних смертельних випадків. Досить доречним буде вислів французького письменника Вольтера - „Втратити свободу може лише той, хто не вмів її захищати”, – зазначив Ігор Чердак.

Взаємодія правоохоронних органів разом із освітянами є необхідною умовою задля профілактики вчинення правопорушень неповнолітніми. Тому що самостійно жодна структура не можу існувати у цьому важливому питанні. Лише спільна співпраця дасть той бажаний результат, якого всі прагнуть – аби наші діти були у безпеці і не накоїли лиха.

На завершення заходу директор навчального закладу подякував усім присутнім за участь у правовому семінарі. Адже це є корисним для нас усіх порівняти роботу кожної служби і взяти для себе щось корисне і необхідне.

Дорослі, які саме відповідають за дітей повинні формувати активну громадську позицію та повагу до суспільства. Усе велике починається з малого. Діти - наше майбутнє та нажаль саме вони найбільше страждають від байдужості дорослих, досить часто від батьків. Діти потребують вашої підтримки, прийміть учать у їхньому житті.

Христина Романчук

помічник начальника ЛВ на станції Львів

по зв’язках з громадськістю та ЗМІ

УМВС України на Львівській залізниці
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ