Луцьк: Про організацію та проведення феєрверків, використання побутових піротехнічних виробів під час новорічно-різдвяних свят

Луцьк: Про організацію та проведення феєрверків, використання побутових піротехнічних виробів під час новорічно-різдвяних свят

14.12.12 10:49 0 1516
Наближається найбільш очікуване та бажане свято – Новий рік. В ніч з 31 грудня на 1 січня лучани зустрічатимуть його святковими феєрверками та застосовуватимуть побутові піротехнічні вироби. До речі, це єдина ніч, коли чинним законодавством України, рішеннями органів місцевого самоврядування дозволено проводити такі заходи.

Розпорядженням міського голови від 12.12.2012 № 610 «Про забезпечення пожежної безпеки під час новорічних та різдвяних свят» заборонено застосування піротехнічних виробів без дозволу відповідних служб. Сам порядок організації проведення висотних феєрверків з застосуванням піротехнічних виробів в нашому місті визначено іншим розпорядженням голови від 03.08.2011 № 357 «Про впорядкування організації проведення висотних феєрверків, концертних програм з застосуванням піротехнічних виробів», де зазначено, що з метою недопущення виникнення пожеж, підвищення рівня безпеки при проведені висотних феєрверків, концертних програм з застосуванням піротехнічних виробів у місті надається виключне право виконання цих заходів підприємствам, які зареєстровані у встановленому порядку і в статуті яких передбачений такий вид діяльності, а також, які мають:

– автотранспорт, придатний для перевезення спецвантажів;

– фахівців, атестованих на право проведення піротехнічних робіт;

– документи (сертифікати, дозволи, експертні висновки), які підтверджують якість піротехнічних виробів;

– технічне обладнання, необхідне для користування піротехнічними виробами;

– технічну документацію (сценарій проведення заходу з переліком видів піротехнічних заходів).

Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради надає дозволи на застосування піротехнічних виробів після поданої заявки, погодженої з управлінням культури міської ради, Луцьким міським відділом МНС України у Волинській області і вибухо-технічним відділенням науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при УМВС України у Волинській області. Тобто якщо організації, підприємства чи жителі міста вирішили провести феєрверк, то вони, в першу чергу, мають звернутись в управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради, що знаходиться за адресою вул. Винниченка, 39 (тел. 244 886; 244 986), де й надається допомога в організації такого заходу.

При проведені феєрверків повинні бути присутні відповідальні особи від підприємства, яке їх здійснює, а також від організацій, що надавали та погоджували дозвіл на проведення феєрверку.

Разом з тим, у спеціалізованих магазинах міста вільно продаються піротехнічні вироби (наприклад, бенгальські свічки, бенгальські вогні, бенгальські сірники, петарди-спалахи запалені тертям, пістони, хлопавки, салютні установки), поводження з якими не потребує спеціальних знань та навичок. Вони використовуються з дотриманням вимог інструкції із застосування, яка додається до піротехнічного виробу або наноситься на його споживчому пакуванні і не є небезпечним для життя та здоров’я людей, не спричиняє пошкодження майна, не завдає шкоди навколишньому середовищу. Забороняється продаж побутових піротехнічних виробів у невстановлених місцях, на ринках та продаж виробів за відсутності сертифікатів відповідності державної системи сертифікації.

При проведенні масових заходів забороняється застосування споживачем побутових піротехнічних виробів, що можуть створити небезпеку травмування людей осколками, горючими елементами та частинами побутових піротехнічних виробів, що рухаються.

Забороняється також:

– кидати побутові піротехнічні вироби, вдаряти по них будь-якими предметами, тягти за фітиль;

– переносити побутові піротехнічні вироби в кишенях, під одягом, зберігати без пакування;

– залишати побутові піротехнічні вироби без догляду;

– будь-яка переробка побутових піротехнічних виробів та їх розбирання;

– використання побутових піротехнічних виробів другого та третього класу небезпеки особами молодшими за 18 років;

– використовувати побутові піротехнічні вироби, які створюють ефекти на висоті або шумові ефекти ближче, ніж за 100 м від лікарень, церков, дитячих установ, шкіл, будинків престарілих та інших громадських споруд, житлових будинків;

– кидати приведені в дію побутові піротехнічні вироби під ноги перехожим, із вікон та балконів, здійснювати феєрверки з дахів будинків та інші дії, від яких можуть постраждати люди або майно;

– використання побутових піротехнічних виробів особами, які знаходяться в нетверезому стані.

При поводженні з побутовими піротехнічними виробами, непов’язаними з приведенням їх в дію, не допускається куріння та застосування відкритого вогню.

Винні за порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних виробів несуть відповідальність, згідно з чинним законодавством України.

Під час свят міським відділом УМВС України у Волинській області, муніципальною дружиною міста вживатимуться оперативні заходи щодо недопущення проведення самовільних феєрверків та салютів.

Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Львові на обліку в ...

КОМЕНТАРІ