Львівщина: День правових знань відбувся у Новояворівській школі (ФОТО)

Львівщина: День правових знань відбувся у Новояворівській школі (ФОТО)

15.12.12 10:35 0 1236
Уже не вперше працівників транспортної міліції запрошують взяти участь у проведенні правових уроків у школах. Адже у навчальних закладах є обов’язковим проведення Відкритих днів правових знань, які спрямовані на формування правової культури та профілактики правопорушень серед учнівської молоді. Враховуючи вікову категорію серед учнів, уроки на правову тематику проводяться у 8-11 навчальних класах, оскільки в такому віці діти найбільш підпадають під негативний вплив та можуть вчинити правопорушення.

У кожному навчальному закладі нашої держави відбуваються такого роду заняття. На Львівщині, у мальовничому куточку Яворівського району в СЗШ І-ІІІ ст. №3 м. Новояворівська відбулись уроки на правову тематику. На даному заході традиційно були присутні як правоохоронці, так і освітяни та психологи.

Учням було запропоновано обговорити такі питання: „Юридичні аспекти кримінальної та адміністративної відповідальності неповнолітніх за зберігання та розповсюдження наркотичних засобів”, а також „Правопорушення на залізничному транспорті ” - разом із начальником відділу кримінальної міліції у справах дітей УМВС України на Львівській залізниці майором міліції Ігорем Чердаком.

Ігор Чердак розповів учням про негативний вплив наркотичних засобів на молодий організм, зокрема наголосив щодо кримінальної та адміністративної відповідальності неповнолітніх за зберігання та розповсюдження наркотичних засобів. Так за незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів з метою збуту чи без мети збуту – передбачена кримінальна відповідальність ст..307 та 309 Кримінального кодексу України. Тому варто задуматись чи потрібно витрачати час та власне здоров’я, а іноді й життя, такому „швидкоплинному задоволенню”. В підлітковому віці та юності формується своєрідне ядро - особистість, виробляються навички та звички. Одні вживають наркотики через допитливість, самоствердитись в середовищі своїх однолітків, інші прагнуть отримати „кайф". Але такий мотив веде до деградації особистості.

Другим не менш важливим питанням було обговорення правопорушень на залізничному транспорті. Діти задля власних розваг шукають нові місця втіхи. Як пояснюють діти, залізниця приваблює тим, що тут досить широкий вибір „розваг”. Так неповнолітніми вчиняються такі види правопорушень: крадіжки верхньої будови колії та засобів безпеки руху (з метою здачі на пункти прийоми металобрухту задля отримання легких грошей), здійснюються хуліганські дії, які виражають у розфарбовуванні вагонів, накладають сторонні предмети на залізничні колії, кидають каміння у вікна, чим завдають збитки залізниці та можуть привести до більш тяжких наслідків, які пов’язані із травмуванням людей. Найбільшою болючою проблемою, яка виникає на залізниці є дитячий травматизм. Діти ходять по коліях, пролазять під вагонами, перетинають залізничний переїзд не впевнившись чи немає поїзду на їх шляху, чим завдають шкоду власному здоров’ю та життю. Щодо викладених питань були наведені більш конкретні приклади, які трапились нещодавно на території обслуговування транспортної міліції на Львівській залізниці, адже лише одними застереження вплинути на дітей важко.

Аби розмова не була як від однієї особи-правоохоронця, учням було запропоновано обговорити також інші питання, які їх цікавлять. На здивування усіх присутніх, учні були досить активними у дискусії. Вони цікавились такими питаннями, як їм діяти і тій чи іншій ситуації, яка з ними чи їх близькими трапилась, де відбувають покарання неповнолітні, у яких саме закладах, що змінилось у роботі правоохоронців після прийняття нового КПК України, а також ряд інших питань.

На завершення даного дійства діти разом із педагогічним колективом школи на чолі із директором подякували за цікаву інформацію щодо тих проблем, які турбують наше суспільство, адже діти наше майбутнє. В них ми бачимо запоруку нашого особистого щастя та здійснення мрій, саме на дітей ми покладаємо надії. Тому міцно закладений фундамент дитини гарантує повноцінність та самодостатність у майбутньому.

УМВС України на Львівській залізниці
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ