Хмельниччина вшанувала учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

Хмельниччина вшанувала учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

15.12.12 12:55 0 1321
Сьогодні у Хмельницькому відбулись заходи, присвячені Дню вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Зокрема, у Територіальне управління МНС у Хмельницькій області завітали перший заступник Хмельницької облдержадміністрації Вадим Гаврішко та керуючий справами Хмельницької обласної ради Валерій Брицький.

У своїй промові Вадим Гаврішко подякував ліквідаторам за їх героїчний подвиг та зазначив, що обласна влада докладає максимум зусиль для забезпечення гідних умов життя героїв Чорнобиля. За дорученням голови Всеукраїнської асоціації ветеранів війни та МНС України він нагородив начальника Територіального управління МНС області Анатолія Манільчука «Орденом «Честь і Слава».

Крім того, в ході зібрання усі безпосередні учасники тих трагічних подій отримали нагороди, грамоти та цінні подарунки від МНС України та обласної влади.

«В ті дні, хмельничани також брали активну участь у ліквідації наслідків найбільшої екологічної аварії ХХ століття, відроджували до нового життя обпалену радіацією землю. Серед них були наші пожежні. Але нажаль, багато хто з них вже давно покинув це земне життя, цілком віддавши його, зупиняючи розповсюдження катастрофи у глобальний винищувальний смерч для всієї України та інших сусідніх народів. Велика шана і уклін до землі всім героям, всім, хто пожертвував собою, всім, хто врятував нас від ще більшого лиха та будував об’єкт «Укриття.» - зазначив у своєму виступі начальник територіального управління Анатолій Манільчук.

Поринутись у спогади вогнеборцям допоміг спеціально підготовлений документальний фільм про героїчний подвиг пожежних-ліквідаторів, які захистили державу та світ від катастрофи.

У період з 1986 по 1989 рік у роботі з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС брали участь 132 працівники пожежної охорони області. Вже 9 травня 1986 року за сигналом «Тривога» в зону аварії була зібрана і відправлена перша група чисельністю 60 чоловік на 10 пожежних автомобілях. Вона працювала там до 24 травня. 8 відділень подільських пожежних увійшло до складу зведеного загону пожежної охорони Житомирської області. Два відділення з Шепетівки та Кам’янець-Подільського несли чергування в Чорнобильській воєнізованій пожежній частині.

Командир групи на той час майор внутрішньої служби Аполінарій Швець брав участь у відкачуванні “важкої” води з-під реактора, а підполковник внутрішньої служби Ростислав Жук здійснював постійний контроль за виконанням протипожежного режиму в районі 3-го і 4-го блоків.

Сьогодні ці офіцери були нагороджені знаками народної пошани «Герой Чорнобиля».

Після урочистих заходів усі гості та особовий склад Територіального управління вшанувати пам'ять героїв покладанням квітів до пам'ятника «Пожежним - Героям Чорнобиля», а в каплиці «Пресвятої Богородиці - Неопалимої Купини» всі бажаючі поставили свічки пам’яті.

Також учасники заходів вшанували квітами чорнобильців коло пам’ятника «Героям та жертвам Чорнобиля».

І.Михайлова,

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ