Житомирщина: Обласна влада докладає максимум зусиль для ліквідації боргів по зарплаті

Житомирщина: Обласна влада докладає максимум зусиль для ліквідації боргів по зарплаті

15.12.12 16:27 0 1285
Ситуація щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати працівникам низки підприємств Житомирщини перебуває на особистому контролі у голови облдержадміністрації Сергія Рижука. Обласна влада докладає максимум зусиль для вирішення цієї проблеми та унеможливлення її виникнення у майбутньому.

Так, у І кварталі 2013-го року очікується повна ліквідація зарплатного боргу на одному із найбільш проблемним підприємств - Житомирському державному підприємстві «Науково-дослідний інститут радіосистем», де наразі заборгованість становить близько 2,5 млн. грн. Нещодавно працівники установи звернулися до органів місцевої влади з попередженням про можливість акції протесту з цього приводу. Але до втілення радикального кроку справа не дійшла.

Взагалі, встановлюючи історичну справедливість, варто зауважити, що заборгованість із виплати заробітної плати на цьому підприємстві є проблемою майже 10-річної давності, на яку мало зважали попередні керівники області. Тому виправити ситуацію нинішнім представникам обласної влади одразу було практично неможливо.

А суть проблеми, як пояснив заступник голови облдержадміністрації Ярослав Долгих, полягає, передусім, у тому, що борг, який утворився за цей час у «Науково-дослідному інституті радіосистем», не має прямих джерел погашення. Єдина можливість вирішення ситуації – реалізація майна, у тому числі і нерухомого, яке є власністю підприємства. Цей процес гальмувався належністю установи до числа стратегічних об’єктів, які не підлягають приватизації. Відповідно відчуження будь-кого майна унеможливлювалося законодавчо. Проте керівництву облдержадміністрації таки вдалося отримати дозвіл Міністерства оборони України, у віданні якого знаходиться інститут, щодо виключення підприємства з переліку стратегічних. Більше того, Кабінет Міністрів України здійснив подання щодо розгляду цього питання Верховною Радою України. Відтак, відповідні органи матимуть законне право на реалізацію майна підприємства, що у своє чергу надасть можливість не лише фактичного погашення заборгованості із заробітної плати перед працівниками «Науково-дослідного інституту радіосистем», а й, що не менш важливо, за рахунок отриманих коштів будуть сплачені внески до Пенсійного фонду України. Адже існуючий борг автоматично спричинює ще й відсутність єдиного внеску, тобто п’ять років, протягом яких люди не отримували заробітну плату, не увійшли до їхнього трудового стажу і, відповідно, не будуть враховуватися при подальшому нарахуванні пенсій. Але обласна влада докладає всіх зусиль для вирішення цієї ситуації, і проблема наразі не є настільки критичною.

Цьогоріч наведено лад у роботі арбітражних керуючих, котрі досі штучно затягували процедуру банкрутства на таких підприємствах, як «Науково-дослідний інститут радіосистем». Представники обласної влади ініціювали подання до Міністерства юстиції України щодо позбавлення ліцензій декількох арбітражних керуючих області, після чого була налагоджена співпраця.

Усім народним депутатам, котрі представляють інтереси Житомирщини, будуть відправлені листи за підписом голови облдержадміністрації Сергія Рижука з проханням посприяти у прискоренні розгляду цього питання на державному рівні.

Окремо варто наголосити на тому, що цього року повністю погашено заборгованість із виплати заробітної плати на підприємствах, що знаходяться у комунальній власності обласної ради. 12 грудня надійшли кошти загальною сумою 5 млн. грн., що за державною субвенцією депутати обласної ради спрямували на ліквідацію боргу із виплати заробітної плати на комунальному підприємстві «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління». Питання підтримки Житомирського ТТУ голова облдержадміністрації Сергій Рижук тримає на особистому контролі. Так, очільнику області вдалося досягти домовленості з Прем’єр-міністром України Миколою Азаровим щодо виділення коштів на покриття збитків, яких зазнає підприємство внаслідок перевезення пільгових категорій пасажирів. При цьому основна задача обласної влади полягає у тому, щоб не допустити появи нових підприємств-боржників надалі.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ