Майже 14 тисяч посланців Чернігівщини виконували роботи безпосередньо у 30-кілометровій зоні ЧАЕС

Майже 14 тисяч посланців Чернігівщини виконували роботи безпосередньо у 30-кілометровій зоні ЧАЕС

15.12.12 17:44 0 1347
14 грудня відповідно до Указу Президента України відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

В цей день в облдержадміністрації відбулася зустріч голови обласної державної адміністрації Володимир Хоменка, голови обласної ради Анатолія Мельника та Чернігівського міського голови Олександра Соколова з учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та представниками громадських чорнобильських організацій.

Перед початком заходу керівники міста та області оглянули виставку, підготовлену Державним архівом Чернігівської області до цієї дати.

Як зауважив у своєму виступі голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, Чернігівщина – чи не найбільше постраждала від чорнобильського лиха, бо майже вся її територія у різній мірі зазнала радіоактивного забруднення, а в зону радіаційного впливу потрапило близько 650 тисяч жителів області, 244 населених пункти.

В області проживає більше 86 тисяч постраждалих громадян, серед яких 16,2 тисячі дітей, 10,6 тисячі учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, 4,8 тисячі інвалідів внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Майже 14 тисяч посланців Чернігівщини виконували роботи безпосередньо у 30-кілометровій зоні.

«На жаль, Чорнобильський атом передчасно забрав життя багатьох з них. Вдячні нащадки з шаною і вдячністю згадують виявлені ними мужність і патріотизм, стійкість і самовідданість в ім’я майбутнього.

Як зазначив Президент України Віктор Янукович, річниця Чорнобиля – це трагічна дата для України, і Україна зобов'язана не тільки підводити підсумки того, що трапилося, але і зобов'язана зробити все для того щоб чорнобильська територія була безпечною.

Сьогодні важливим напрямом роботи обласної держадміністрації вважаємо вирішення питань соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, збільшення обсягів фінансування на реалізацію програм з подолання наслідків Чорнобильської катастрофи», - підкреслив Володимир Хоменко.

Наприкінці минулого року було підписано Меморандум про взаємодію та співпрацю між Чернігівською облдержадміністрацією, Чернігівським обласним відділенням Українського національного фонду допомоги інвалідам Чорнобиля, Чернігівською обласною організацією Всеукраїнської громадської організації інвалідів “Союз Чорнобиль України”.

Очільник області наголосив: обласна державна адміністрація вживає усіх можливих заходів щодо виконання включених до Меморандуму зобов’язань стосовно покращення соціального та медичного захисту постраждалого від наслідків Чорнобильської катастрофи населення.

Так, у 2012 році за напрямом діяльності МНС України з Державного бюджету для області передбачено кошти в обсязі 7,8 мільйонів гривень, що на 3,2 мільйони більше ніж торік. Зокрема, для забезпечення житлом сімей інвалідів-чорнобильців – 6 мільйонів; на медико-санітарне забезпечення чорнобильців у стаціонарах – 1,6 мільйонів, радіологічний захист населення та інші заходи – 200 тисяч гривень. За словами Володимира Хоменка, згідно з планом фінансування кошти надходять в область у повному обсязі.

На 2012 рік за Чорнобильськими програмами, віднесеними до компетенції Міністерства соціальної політики України, з Держбюджету на соціальний захист постраждалих громадян області передбачено 52,3 млн гривень, що на 1,3 млн гривень більше ніж у 2011 році. Фактичне фінансування протягом року повністю відповідає кошторисним призначенням.

Для надання матеріальної допомоги постраждалим особам з нагоди відзначення Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС обласному відділенню Українського національного фонду допомоги інвалідам Чорнобиля та Чернігівській обласній організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» з обласного бюджету виділені кошти в розмірі 34,8 тис. гривень.

Здійснюється виплата матеріальної допомоги інвалідам 1, 2 і 3 груп із числа учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС та учасникам ліквідації, віднесеним до категорії 2 .

За словами голови облдержадміністрації, органи влади роблять усе можливе для поліпшення соціального захисту і медичної реабілітації чорнобильців, забезпечення сучасного медичного обслуговування, полегшення умов їх життя і надання всебічної підтримки.

Учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС вручено відзнаки обласної державної адміністрації, обласної та міської рад.

Про це повідомили у Чернігівській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Рівненщина: Орендарів ...
Наступна новина: У Луцьку прес-тур на ...

КОМЕНТАРІ