На Житомирщині  вшанували учасників ліквідації Чорнобильської аварії

На Житомирщині вшанували учасників ліквідації Чорнобильської аварії

15.12.12 19:20 0 1342
14 грудня у Житомирі відбулися заходи до Дня вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській атомній електростанції, в яких взяли участь перший заступник голови облдержадміністрації Микола Олещенко, заступники голови Віктор Куницький і Ярослав Долгих, перший заступник голови обласної ради Володимир Арешонков, керівники управлінь облдержадміністрації, представники громадськості, релігійних організацій, ЗМІ.

«63 населені пункти області належать до зони безумовного відселення, в 26-ти із яких проживає ще 460 сімей. Причому у 215-ти сім’ях є діти від 1 до 3 років. Для того, щоб забезпечити всіх цих людей житлом на безпечних територіях, нам у середньому потрібно близько 111 млн. грн. Уряд нашої держави надає особливої уваги ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Тому приємно відзначити, що цього року уже 77 сімей отримали житло, в тому числі і у 34-квартиронму будинку у м. Баранівці та 43 квартири отримали переселенці із північних районів Малина», – акцентував у своєму виступі Микола Олещенко. Цьогоріч з державного бюджету виділено 4 млн. 870 тис. грн. на закупівлю медикаментів для ліквідаторів і людей, захворювання котрих пов’язані з Чорнобильською катастрофою. Крім того, 1 млн. 680 тис. коштів надійшло на дезактивацію земель регіону, уражених радіацією.

14 грудня 2006 року Президент України підписав указ про вшанування пам’яті ветеранів-чорнобильців. Саме цього дня було завершено будівництво саркофагу над зруйнованим 4-м енергоблоком ЧАЕС, який сьогодні називають об\'єктом «Укриття». «Для Житомирщини Чорнобильська катастрофа – це надзвичайно велике лихо. В нашій області проживає понад 300 тисяч потерпілих внаслідок цієї аварії», – зауважив Микола Олещенко.

У Житомирі в рамках пам’ятних заходів відбулося покладання квітів до меморіальної дошки пам\'яті першого Міністра України у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Григорія Готовчиця, до пам\'ятного знаку «ЧОРНА БІЛЬ» та панахида за померлими і загиблими учасниками аварії на Чорнобильській АЕС і біля пам\'ятного знаку «Пожежним, які врятували світ».

У перші дні та місяці після аварії саме наш передовий загін із 305-ти працівників пожежної охорони Житомирщини брав найактивнішу участь у ліквідації аварії.

За вагомі особисті досягнення у службовій діяльності, високий професіоналізм, героїзм і мужність, проявлені під час виконання урядового завдання щодо гасіння пожежі на 4-му енергоблоці ЧАЕС та з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції перші заступники голови облдержадміністрації та голови обласної ради – Микола Олещенко та Володимир Арешонков – нагородили ліквідаторів катастрофи, що проживають на Житомирщині. Голова благодійного фонд «пожежні Чорнобиля» Борис Чумак, котрий 1986 року очолював зведений загін пожежної охорони Житомирської області, отримав подяку Прем’єр-міністра України Миколи Азарова та орден «Герой Чорнобиля» від Всеукраїнської асоціації ветеранів війни та Міністерства надзвичайних ситуацій України.

Микола Олещенко вручив почесні грамоти облдержадміністрації колишньому командиру відділення – водію 6-ї державної пожежної частини технічної служби м. Житомира відділу пожежної безпеки УМВС України в Житомирській області Миколі Мількевичу та колишньому заступнику начальника управління державної пожежної охорони УМВС України в Житомирській області, підполковнику внутрішньої служби у відставці Володимиру Сікорському. Ще п’ятеро ветеранів-ліквідаторів були відзначені нагородами Міністерства надзвичайних ситуацій України.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Рівненщина: На пільгові ...
Наступна новина: Програма фестивалю Jazz Bez ...

КОМЕНТАРІ