В Луцьку відбулась перша зустріч студентства «Молодь не байдужа»

В Луцьку відбулась перша зустріч студентства «Молодь не байдужа»

17.12.12 12:51 0 2079
У неділю, 16 грудня, відбулась подія, яка, напевно, надовго запам’ятається православній молоді нашої єпархії. У Палаці Культури Луцька відбулась І зустріч студентства Волинської єпархії УПЦ «Молодь не байдужа», при чому захід пройшов у формі зустрічі нашої віруючої молоді із головою Синодального відділу у справах молоді, вікарієм Київської єпархії єпископом Обухівським Іоною. Разом із владикою Іоною на зустрічі був присутній керівник молодіжних зустрічей при Свято-Троїцькому Іонинському монастирі Києва протоієрей Миколай Могильний, а також представник Братства преподобного Іони Київського.

Участь у зустрічі взяли молоді православні віруючі - студенти Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки, ЛНТУ, Луцького педколеджу та Волинського обласного ліцею із посиленою військово-фізичною підготовкою.

Були представлені і волинські православні «молодіжки»: Товариство ім. преподобного Ніколи Святоші князя Луцького, юнацький клуб «Лови момент», ківерцівська організація К.Р.О.К., колківське молодіжне товариство «Дорога додому» та православне товариство «НІКА», що діє у Рожищенському благочинні.

Після загального співу молитви «Царю Небесний» до присутніх звернувся єпископ Обухівський Іона. Владика підкреслив, що православні волиняни завжди відрізнялися глибокою вірою і бажанням нести цю віру іншим. Він також вислови щиру вдячність митрополиту Волинському і Луцькому Ніфонту за можливість зустрітись із православним юнацтвом Волині.

Розповідаючи про діяльність Синодального відділу у справах молоді УПЦ, владика Іона підкреслив, що загалом все розпочиналось із місіонерської діяльності студентів Київської Духовної семінарії на початку 90-х, а тепер вже кілька років існує Синодальний відділ, який має і власний веб-сайт. «Наше максимальне завдання – привести молодь до Церкви. Треба прийняти молодь, допомогти їй воцерковитись», - підкреслив владика. Він, до слова, розповів, що сам воцерковлявся у віці біля 18 років на зламі 80-х та 90-х років: «тоді не вистачало літератури, а ми навіть шукали молитвослови, де церковно-слов’янські молитви були написані не сучасним шрифтом, а саме церковно-слов’янським. Не всі молодісвященики мали досвід..». Владика Іона наголосив, що людська душа в будь-якому випадку прагне до Бога, і Православну віру, віру у Христа може знайти навіть той, хто нині це відкидає: «сьогодні, можливо, такі ваші ровесники з вас кепкують, а завтра біда, чи проблема приведуть їх до Церкви».

Волинські православні «молодіжки» презентували свою діяльність у формі театралізованої сценки «Совість, де ти?». Це була дотепна історія двох старшокласників, які зустрічають своїх однолітків із православних молодіжних товариств та знайомляться із їх діяльністю. Лейтмотивом вистави було наголошення на необхідності прислухатись до власної совісті як голосу Божого в серці людини, а також руйнування певних «штамів», які існують у деяких нецерковних молодих людей стосовно їх воцерковлених однолітків. «Батюшкою не буду, але у православну молодіжну біду обов’язково», - так і заявив врешті один із «головних героїв» сценки. До слова, один із основних напрямків діяльності волинської православної «молодіжки» – допомога неповносправним та сиротам.

Представник Братства преподобного Іони Київського пані Аліна розповіла про благодійну та місіонерську діяльність його учасників, зокрема служіння онкохворим дітям.

Активну участь у зустрічі взяли також протоієрей Миколай Могильний та його матушка. Вони звернули увагу на такі цікаві для молоді питання який шлях обрати в житті – шлюб чи монашество. Отець Миколай наголосив, що подружнє життя – це теж подвиг, де доводиться і любити і терпіти. «А подвиг чернецтва – це багатогранний і змістовний шлях», - додав він. Варто зауважити, що сам отець Миколай виховує 8 дітей.

Отець Миколай також у популярній формі пояснив особливості православної сотеріології – вчення про спасіння. «Христос викупив нас своїми Хресними Стражданнями, але ми мусимо вміти користуватись цими дарами. Це, зокрема, святі Таїнства. Ми мусимо робити добрі справи, жити християнським життям… Попри те, що визнавці інших віросповідань можуть казати «Я повірив – я спасений…», - зауважив батюшка.

Під час зустрічі присутні могли почути духовні пісне співи у виконанні хору вихованців ВДС під керівництвом протоієрея Петра Муляра та хору храму святих рівноапостольних Мефодія і Кирила під керівництвом Ірини Гайдучик.

Чи не найцікавішою частиною зустрічі була своєрідна «прес-конференція» владики Іони та отця Миколая Могильного, коли вони відповідали на запитання присутніх. Юнаків та дівчат цікавили різноманітні аспекти духовного та й звичайного життя, що, до слова, демонструвало глибоку зацікавленість питанням як дійсно по-православному будувати кожен аспект свого життя, зокрема,як долати гнів, вчитись терпіння. А загалом питань було так багато, що ведучим довелось перепросити всіх присутніх і повідомити, що врешті зустріч має доходити і до свого кінця.

А наприкінці зустрічі секретар Волинської єпархії протоієрей Миколай Бондарук та голова інформаційно-просвітницього відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук, від імені митрополита Волинського і Луцького Ніфонта та від імені волинської православної молоді подякували єпископу Іоні та протоієрею Миколаю Могильному за візит до Волинської єпархії, а увесь зал сказав не просто щиро, але і з запалом «Спаси вас, Господи». Проспівали на адресу гостей і волинське многоліття.

В свою чергу владика Іона переказав благословення і вітання від Предстоятеля нашої Церкви Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Володимира.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ