Хмельницькі спецназівці відзначили півсторічний ювілей частини

Хмельницькі спецназівці відзначили півсторічний ювілей частини

18.12.12 10:45 0 1242
15 грудня 50-ту річницю від дня створення військової частини відсвяткували військовослужбовці 8-го окремого полку спеціального призначення Сухопутних військ Збройних Сил України, що дислокується на Хмельниччині.

Урочистості розпочалися з шикування особового складу на плацу.

Після внесення Бойового Прапора полку до підлеглих звернувся командир військової частини підполковник Олег Нечаєв.

Офіцер закликав воїнів бути гідними традицій і слави створеної півстоліття тому в місті Ізяславі на Хмельниччині 8-ї окремої бригади спеціального призначення, а також героїчних подвигів бійців 186-го окремого загону спецпризначення, який виконував бойові завдання у складі Обмеженого контингенту радянських військ в Афганістані.

Після церемонії покладання вінків та квітів до пам’ятника Героям Радянського Союзу військовослужбовці полку у супроводі військового оркестру пройшли урочистим маршем вулицями обласного центру.

Згодом у клубі Академії Державної Прикордонної служби України відбулись урочисті збори, в яких взяли участь ветерани полку, командний склад військових частин Хмельницького гарнізону, представники органів місцевого самоврядування, інші почесні гості.

Довідка. 15 грудня 1962 року в місті Ізяславі Хмельницької області Директивою Генерального штабу ЗС Радянського Союзу було сформовано кадровану бригаду спеціального призначення. Одразу після формування бригада приступила до планованих занять з бойової підготовки. Особлива увага приділялась тактико-спеціальній, повітряно-десантній і радіопідготовці. Так, за час спеціальних зборів на території Білоруського військового округу влітку 1963 року особовий склад бригади здійснив 702 стрибки з парашутом з літаків Ан-2, Лі-2 та Ан-12. Загалом за півстоліття історії частини було здійснено понад 135 тисяч стрибків з парашутом.

Першим відповідальним випробовуванням для особового складу стала участь бригади у навчаннях “Дніпро” в 1967 році. На цих маневрах в тилу “ворога” діяло 6 розвідувальних груп спеціального призначення, які виявили 25 важливих об’єктів умовного противника.

У 1967 році за високі успіхи в бойовій підготовці, міцну військову дисципліну, високу бойову готовність бригада була нагороджена Пам’ятним прапором Військової ради Прикарпатського військового округу.

У 1985 році на базі Ізяславської окремої бригади спецпризначення був сформований 186-й окремий загін спеціального призначення, який став основою 22-ї бригади спецназу, загони якої дислокувалися у Лашкаргасі, Шахджої, Кандагарі і Фарахруді. Вже 15 травня 1985 року загін приступив до виконання бойових завдань з прикриття державного кордону Республіки Афганістан з Пакистаном.

Загалом за 3 роки перебування на території Афганістану підрозділами загону здійснено 850 бойових виходів.

За відвагу і героїзм, виявлені при виконанні інтернаціонального обов’язку, Указом Президії Верховної Ради СРСР звання Героя Радянського Союзу присвоєно капітану Я.П. Горошку, старшому лейтенанту О.П. Оніщуку (посмертно) та молодшому сержанту Ю.В. Ісламову (посмертно), понад 3 тисячі військовослужбовців бригади нагороджені орденами і медалями.

Більше 300 військовослужбовців частини з честю виконали свій обов’язок під час участі у місіях з підтримання миру на території колишньої Югославії, Іраку та Сьєрра-Леоне. Сьогодні представники полку служать у складі національних контингентів у Косово, Ліберії та Демократичній Республіці Конго.

Щороку підрозділи частини залучаються до різноманітних навчань. Так, спецпризначенці взірцево виконали завдання командування під час навчань “Адекватне реагування – 2011” і “Перспектива – 2012”.

За підсумками 2012 навчального року 8-й окремий полк спеціального призначення визнано кращою частиною розвідки Сухопутних військ Збройних Сил України.

А. Агєєв

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Скандал навколо АЗС ...

КОМЕНТАРІ