Івано-Франківщина: Олесь Янчук презентував фільм про "маленьких бойків"

Івано-Франківщина: Олесь Янчук презентував фільм про "маленьких бойків"

20.12.12 16:36 0 1289
У Перегінську Рожнятівського району відбулася презентація документального фільму відомого українського режисера‚ народного артиста Олеся Янчука про зразковий дитячий фольклорно-етнографічний ансамбль «Маленькі бойки».

Стрічка складається з двох частин.

У першій – розповідь про церемонію відкриття Різдвяної ялинки у Ватикані 16 грудня 2011 року на Площі Святого Петра. Саме там Олесь Янчук почув, як колядували прикарпатські артисти. «Я летів рік тому до Ватикану, щоби зробити фільм про надзвичайну подію. Вперше в історії тоді Україна подарувала Папі Римському, цілому католицькому світові Різдвяну ялинку, - пригадував на презентації режисер. – Коли після аудієнції Папи Римського на Площі Святого Петра заспівали оці славні діточки, для мене це було відкриттям. Стало цікаво, звідки ці дітки, чим вони живуть, займаються, яким повітрям дихають.»

Тож друга частина фільму розповідає про те середовище, у якому виховуються і творчо зростають маленькі артисти. Режисер намагався передати чарівність прикарпатського краю, магію його пісень, неповторність народних костюмів, звичаїв та обрядів. І це, як засвідчила реакція присутніх на презентації, митцю вдалося.

Передаючи вітання від голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка, завдяки якому відбувалися зйомки фільму, його заступник Роман Іваницький наголосив на важливості того, «аби «Маленькі бойки» розносили славу про Рожнятівщину, Прикарпаття, Україну по цілому світу».

«Ми дуже раді, що наша праця не марна, - поділилася враженнями керівник дитячого колективу Наталя Шпак. – Діти віддають всю душу та любов пісні». За її словами, нині у складі ансамблю 33 дітей віком від 6 до 14 років. У репертуарі «Маленьких бойків» - колядки, щедрівки, гаївки, пісні, що передаються від покоління до покоління. Талановиті діти виступали не лише на вітчизняних сценах, а й за кордоном – у Росії, Польщі, Італії. У планах – побувати в Чехії та Болгарії.

У цей час Олесь Янчук має наміри створити третю частину фільму. «Фільм розпочинався Різдвом у Ватикані, а завершиться українським Різдвом на Франківщині», - каже режисер. Митця у його творчих задумах пообіцяв підтримати Михайло Вишиванюк.

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Івано-Франківщина: ...
Наступна новина: Івано-Франківщина: ...

КОМЕНТАРІ