Чернігівщина: Голова облдержадміністрації наголошує на посиленні фінансової дисципліни

Чернігівщина: Голова облдержадміністрації наголошує на посиленні фінансової дисципліни

21.12.12 10:41 0 1274
Про це голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко повідомив під час засідання Колегії облдержадміністрації, на якому розглянуто результати контрольно-ревізійної роботи в області.

Стан фінансово-бюджетної дисципліни в області охарактеризував перший заступник начальника Державної фінансової інспекції в Чернігівській області Сергій Нікітченко.

За його словами, місцевими фінансовими органами спільно з іншими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування вжито ряд заходів з метою наповнення доходної частини місцевих бюджетів, ефективного здійснення видатків, розв’язання соціальних проблем, забезпечення належного фінансування установ бюджетної сфери.

Протягом 11 місяців 2012 року на виплату заробітної плати з нарахуваннями працівникам бюджетних установ області, що утримуються з місцевих бюджетів, направлено 2138,3 млн. гривень. Питома вага зазначених видатків у бюджетах міст обласного значення та районів області складає майже 80,8% їх загальної суми, з урахуванням видатків на оплату енергоносіїв – близько 92,3%.

Головним фінансовим управлінням облдержадміністрації проводиться робота щодо забезпечення постійного контролю за станом розрахунків бюджетних установ, що фінансуються з місцевих бюджетів, за спожиті енергоносії та комунальні послуги.

Головним управлінням Державної казначейської служби України у Чернігівській області у відповідності до повноважень, передбачених ст.112 Бюджетного кодексу України, здійснювався контроль за дотриманням фінансово-бюджетної дисципліни.

Протягом 9 місяців 2012 року оформлено 219 попереджень про неналежне виконання бюджетного законодавства щодо взяття та реєстрації зобов’язань, фінансових зобов’язань, прийняття до виконання платіжних доручень розпорядникам та одержувачам бюджетних коштів на суму 20,2 млн. гривень.

Крім того, посадовими особами казначейських органів області протягом 9 місяців складено 210 протоколів про бюджетні правопорушення, на підставі яких прийнято 165 розпоряджень про зупинення операцій з бюджетними коштами.

Доходи місцевих бюджетів за січень-вересень 2012р. склали 1085,2 млн.грн., що на 20,8% (на 186,6 млн. грн.) більше аналогічного періоду 2011 року. Досягнуто приросту до минулорічного показника всіма районами області.

Найбільш суттєвий ріст – по податку на доходи фізичних осіб, питома вага якого в формуванні місцевих бюджетів склала 71,3% (надійшло у січні-вересні у 2012 року 774,2 млн.грн., що на 92,2 млн.грн. або на 13,5% більше минулого року).

За рахунок плати за землю місцеві бюджети поповнилися на 146,8 млн.грн. (в структурі загальної мобілізації до місцевого бюджету на долю даного податку припадає 13,5%), до рівня січня-вересня 2011 року забезпечено приріст в 1,5 рази (+50,6 млн.грн.).

За результатами роботи органів Пенсійного фонду України в області по наповненню бюджету Фонду за 9 місяців 2012 року з усіх джерел фінансування надійшло 4270 млн. грн., що становить 101,4% до плану та на 9,1% перевищує надходження відповідного періоду минулого року.

З підприємствами-боржниками складений 921 графік погашення заборгованості на суму 17,0 млн. грн. Протягом червня-вересня 540 підприємств виконали доведене завдання повністю, 202 – частково, погашено боргів на суму 5,6 млн. грн. Не виконали доведене завдання 177 підприємств на суму 1,7 млн. грн.

Вживались заходи адміністративного впливу на керівників, що допускають зростання недоїмки по єдиному внеску. З початку року до адміністративної відповідальності притягнуто 450 посадових осіб підприємств-боржників на суму 297 тис. гривень.

За словами Сергія Нікітченка, результати проведених контрольних заходів засвідчили подальше покращення стану фінансово-бюджетної дисципліни в області: продовжують зменшуватись питома вага підприємств, установ та організацій, якими допущено порушення, та обсяги допущених об’єктами контролю фінансових порушень.

Протягом січня-вересня 2012 року фінансовими інспекторами Держфінінспекції в Чернігівській області проведено 294 контрольні заходи на 290 підприємствах, установах та організаціях. Загальна кількість перевірених об’єктів порівняно з попереднім роком зменшилась на 88 об’єктів.

Порушення фінансово-господарської дисципліни встановлено на 282 підприємствах, установах і організаціях, або 97% від загальної кількості перевірених.

Проведеними контрольними заходами на 272 підприємствах, установах і організаціях, або 97% від загальної кількості перевірених, виявлено фінансових порушень, що призвели до незаконних, нецільових витрат та недостач ресурсів, на загальну суму 23,6 мільйона гривень.

На 207 підприємствах, установах і організаціях, виявлено факти недоотримання фінансових ресурсів на загальну суму понад 16 мільйонів гривень, що майже в 2 рази більше порівняно з відповідним періодом минулого року.

За результатами роботи додатково надійшло 9,3 мільйона гривень, з яких до бюджетів – майже 5,3 мільйона гривень.

Всього контрольними заходами фактів недоотримання фінансових ресурсів, незаконних, недостач коштів державного і місцевих бюджетів виявлено на загальну суму понад 24 мільйона гривень.

За результатами вжитих заходів за цей період забезпечено додаткове надходження до бюджетів та спеціальних фондів бюджетних установ, відшкодування незаконних витрат та недостач бюджетних коштів на суму понад 18 мільйонів гривень.

Голова облдержадміністрації Володимир Хоменко наголосив на посиленні фінансової дисципліни та акцентував увагу на упереджувальній діяльності Державної фінансової інспекції у наступному році.

Про це повідомили у Чернігівській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ