Луцьк: Ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС  мають можливість зробити обстеження з використанням сучасних методів

Луцьк: Ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС мають можливість зробити обстеження з використанням сучасних методів

24.12.12 09:14 0 1487
При комунальному закладі «Луцька міська поліклініка №1» Реабілітаційний центр для потерпілих від аварії на ЧАЕС був створений в березні 1993 році з метою покращення якості медичної допомоги ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС та евакуйованим з 30-ти км зони, для зменшення психологічного навантаження при проходженні комплексних оглядів та амбулаторного лікування, для налагодження обліку і ведення Національного реєстру України потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС, для координації роботи з надання медичної допомоги потерпілому населенню ІІІ Б категорії по місту Луцьку.

Реабілітаційний центр «Чорнобиль» було реорганізовано в 2011 році в кабінет з надання медичної допомоги ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС та евакуйованим з 30-ти км зони.

В поліклініці надається медико-санітарна допомога згідно наказів УОЗ ОДА, УОЗ ЛМР, МОЗ України. Державна статистична звітність проводиться по формі № 16, 15, 60/здоров. щорічно. Щоквартально надається інформація про медичне обслуговування осіб, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, згідно наказу УОЗ ЛМР №149 від 23.11.99р. та листа УОЗ ОДА №89/1.11 від 23.01.02р. в Центр радіаційного захисту населення ВОКЛ. Щоквартально надається інформація в УОЗ ЛМР та Центр радіаційного захисту населення ВОКЛ щодо стану надання потерпілим медичної допомоги.

Надання медичної допомоги потерпілим внаслідок аварії на ЧАЕС проводиться відповідно до чинних нормативних вимог, протоколів та стандартів. Проведення комплексних оглядів забезпечується терапевтом кабінету з надання медичної допомоги ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС та лікарями консультативного відділення, включаючи ЛОР, офтальмолога, ендокринолога, гінеколога, хірурга, онколога та за показами: кардіолога, ревматолога, пульмонолога, гастроентеролога.

Всі постраждалі внаслідок катастрофи на ЧАЕС занесені в Державний національний реєстр в Центрі радіаційного захисту населення ВОКЛ.

За результатами обстеження інформація вноситься в банк даних Національного реєстру України. Щороку заповнюються кодувальні талони за результатами диспансерного спостереження і додаток до реєстраційної карти з подальшим поданням інформації в Центр радіаційного захисту населення ВОКЛ.

Проводиться амбулаторне оздоровлення, диспансеризація, відбір хворих на лікування в денному стаціонарі поліклініки та стаціонарне лікування, відбір хворих на санаторно-курортне оздоровлення. При наявності показів хворі направляються на експертну раду для встановлення інвалідності, зв’язку із захворюваннями, які спричинили роботи по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Станом на кінець 2011 року в поліклініці №1 стояло на обліку 824 чоловік: ліквідаторів І групи – 592 чоловік; ІІ групи (евакуйовані) – 115 чоловік; ІІІ групи (переселені) – 117 чоловік.

За 10 років кількість ліквідаторів, які знаходяться на диспансерному обліку, зменшилась на 109 чоловік. Через 10 років здорових серед ліквідаторів не виявлено. Щодо поширення по окремих класах хвороб серед ліквідаторів на першому місті у 2011році були хвороби системи кровообігу, на ІІ місті – хвороби органів травлення, на ІІІ місті – хвороби ендокринної системи.

За 10 років зросла поширеність по онкології в 3,2 рази, по сечо-статевій системі в 1,9 рази, по системі кровообігу у 1,5 рази. Є тенденція до зниження захворюваності в класах хвороб крові, органів дихання.

Показник первинного виходу на інвалідність серед ліквідаторів у 2001 році порівняно з 2011 роком суттєво не підвищився, але він значно нижчий від середнього по Україні (2001р. – 133,1; 2011р. – 98,8).

Росте показник смертності в І групі спостереження. У загальному смертність серед ліквідаторів порівняно з обласними показниками дещо нижча (2011р. – 221,9; 2010р. – 197,2).

Виписка пільгових рецептів проводиться згідно дотримання нормативних документів. Рецепти візуються заступниками головного лікаря з медичної частини, аналізується повнота обстеження, обгрунтованість та відповідність лікування згідно протоколів. За 2011 рік було виписано 3200 рецептів.

Хворі планово стовідсотково запрошуються на комплексні огляди.

Кабінет співпрацює з центром радіаційного захисту населення ВОКЛ, щоквартально передається інформація про кількість обстежених, пролікованих амбулаторно, стаціонарно та у санаторіях. За результатами медоглядів, заповнюються табулограми Національного реєстру. Проводиться відбір хворих на спеціалізовану ЛКК з встановлення причинного зв’язку захворювань та причин смерті з наслідками аварії на ЧАЕС.

Аналізуючи статистичні дані, що характеризують стан здоров’я ліквідаторів, що спостерігаються в комунальному закладі «Луцька міська поліклініка №1», порівнюючи їх з відповідними показниками в області та Україні, слід відмітити високі показники поширення хвороб серед ліквідаторів та зниження захворюваності в динаміці протягом 10-ти років. Усі ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС мають можливість зробити повне обстеження з використанням сучасних методів.

Намітилась тенденція росту показників смертності як у нас, так і в області та в Україні, що можна пояснити досягненням більшістю ліквідаторів критичного віку (55-65 років).

Управління охорони здоров’я

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Луцьк: У місті до дня ...

КОМЕНТАРІ