Львівські ліцеїсти завітали в гості до експертів криміналістів

Львівські ліцеїсти завітали в гості до експертів криміналістів

24.12.12 16:40 0 1122
Професійна орієнтація молоді для роботи в правоохоронних органах є одним із завдань, які вирішують усі служби міліції. Транспортні правоохоронці приділяють належну увагу спілкуванню з молоддю тому в Управління МВС України на Львівській залізниці стали традиційними зустрічі учнів і студентів навчальних закладів з представниками різних міліцейських професій. До експертів-криміналістів Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру Управління МВС України на Львівській залізниці завітали студенти та викладачі Державного навчального закладу «Львівський вищій професійний ліцей залізничного транспорту». Програма зустрічі молоді з представниками однієї з найцікавіших професій в міліції – експертами криміналістами, яку попередньо погодили з адміністрацією ліцею та студентським самоврядуванням, включала цілий ряд заходів від екскурсій по криміналістичним лабораторіям Центру до практичних занять із застосування окремих приладів, що застосовуються при огляді місця злочину.

Для працівників міліції було несподівано бачити значну кількість бажаючих побувати у експертів та подивитися на сучасні методи досліджень предметів та речовин, які вилучаються з місця кримінальної події. Тому прийшлось розділити студентів та викладачів на 4 групи і вести екскурсії та проводити практичні заняття одночасно у різних криміналістичних лабораторіях на спеціально підготовлених практичних занять учбових місцях. Але це спочатку викликало певні труднощі у працівників Центру, однак бажання студентів усе побачити своїми очима, «доторкнутися» до справжньої науки, надало натхнення усім залученим працівникам міліції.

Під час екскурсії по Центру, який є спеціалізованою кримінологічною установою, яка єдина у західному регіоні держави проводе окремі види досліджень у галузі металографії та інших науково містких видах експертиз, здійснює судово-експертну та наукову діяльність по усім напрямам досліджень які проводять спеціалізовані установи МВС України, молодь мала змогу ознайомитись безпосередньою з роботою експертів-криміналістів, подивитись на технологію проведення досліджень та експертиз, які є невід’ємною частиною роботи правоохоронців у розкритті злочинів.

Заступник начальника Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру Управління МВС України на Львівській залізниці майор міліції Тарас Олійник розповів студентам основні напрямки роботи експертів криміналістів. Офіцер цікаво розказав про діяльність криміналістичної, хімічної, вибухотехнічної та біологічної лабораторії, на які покладено функції наукової обґрунтованості доказової бази щодо причетності, або непричетності особи до скоєння злочинів. В ході практичних занять на спеціально обладнаних місцях відвідувачам вдалось зазирнути у тонкощі роботи по дослідженню дактилоскопічних слідів з місця вчинення злочину, технічних досліджень документів та почерку, трасологічних досліджень вилучених з об’єктів вантажної інфраструктури залізничного транспорту. Ураховуючи те, що студенти – майбутні спеціалісти залізничного транспорту: механіки, організатори руху поїздів, електрики, електромеханіки та представники інших спеціальностей залізничного транспорту найбільшу увагу отримали експерти трасологи та металографісти. Зацікавленість викладачів та студентів викликала колекція зброї, вилученої з місця вчинення злочину та методика досліджень зброї.

Цікаво про роботу вибухотехнічної лабораторії розповів інженер-вибухотехнік Олексій Шумік, який до служби в міліції закінчив виший військовий навчальний заклад за спеціальність військовий інженер-сапер. Олексій показав відвідувачів вибуховий пристрої, які вже ніколи не принесуть нещастя людям.

Не залишили студенти поза увагою пожежотехнічну лабораторію. Молоддю було задано велику кількість питань, на які вони отримули вичерпні відповіді від провідних фахівців центр.

«Такі заходи є для молоді чудовою нагодою безпосередньо познайомитися з непростою, але надзвичайно цікавою і важливою професією експерта. Можливо саме ви, звертаючись до присутніх виберете цей шлях ту житті, шлях експерта – криміналіста», – на завершення зауважив заступник начальника Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру Управління МВС України на Львівській залізниці Тарас Олійник.

Михайло Мельник,

інспектор по зв’язкам з громадськістю

УМВСУ на Львівській залізниці
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ