Ведуча вечора Анна Кирпан розпочала з представлення львівської гості - провідного наукового редактора НАН України, автора двох книг: „Різдво на Лемківщині" та „Різдвяна обрядовість Лемківщини", упорядника видань для дітей „Різдвяна ялинка" і „Різдвяна зірничка", людини, яка провадить вивчення культурних надбань, що відходять у минуле.
У своєму виступі дослідниця лемківської культури Марія Горбаль вела мову про чинники формування, особливості, духовність Різдвяної обрядовості Лемківщини; про те, як збирався матеріал до книг, про надзвичайну його цінністьдля всіх поколінь.
В ході святкового дійства був проведений невеличкий тест на краще знання лемківських звичаїв, а в подарунок переможці отримували презентовану книгу. Звучали поетичні рядки: А. Ядловського - вірш „Лемківське Різдво" в авторському виконанні; Б.-І. Антонича „Різдво" та „Коляда" , які читала ведуча.
Загалом в літературно-мистецькій світлиці бібліотеки відбулося захопливе знайомство з лемківськими віншуваннями, колядками, а найцікавішим моментом презентації було „Різдво на смак", адже до нас завітали лемківські ґаздині, які приготували святвечірні страви і пригощали ними всіх, хто долучився до цього чудового свята.
Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: головний редактор УкрЗахідІнформ
.
Попередня новина: Івано-Франківщина: ...
Наступна новина: Митці Прикарпаття ...