Започатковано  національний проект -  створення 10–ти  пілотних індустріальних парків, площею 150 га

Започатковано національний проект - створення 10–ти пілотних індустріальних парків, площею 150 га

26.12.12 07:43 0 1258
Одним і з найпоширеніших інструментів стимулювання інвестицій у промислове виробництво та поліпшення його галузевої структури є індустріальні парки. На цьому в своєму виступі на нещодавно проведеній колегії облдержадміністрації наголошувала директор Івано-Франківського регіонального центру з інвестицій та розвитку Оксана Федорович.

За її словами, досвід створення індустріальних парків (визначених територій, у межах яких учасники можуть здійснювати господарську діяльність у сфері промислового виробництва, а також науково-дослідну діяльність у сфері інформації і телекомунікації) вже є у Польщі (понад 60), Румунії (майже 50), Чехії (понад 140), Росії (майже 200).

У вересні набрав чинності Закон України «Про індустріальні парки». «Це реальний намір держави підтримати ринок промислової нерухомості, запровадити нові шляхи управління промисловими територіями та задовольнити попит інвесторів, - зазначила Оксана Федорович. – Для цього Закону передбачено низку пільг, серед яких – спрощена система надання земельних ділянок у межах індустріальних парків для інвесторів, звільнення учасників парків від сплати коштів пайової участі у розвитку населеного пункту, можливість отримати цільове фінансування на безповоротній основі за рахунок бюджетних коштів на розвиток інженерної інфраструктури та діяльності в межах парків».

У липні цього року започатковано національний проект щодо індустріальних парків України, який передбачає створення 10 пілотних індустріальних парків із середньою площею майже 150 га. На це буде надано цільову державну підтримку. «В цілому по Україні за результатами попереднього аналізу в 21 регіоні визначено 6 тис. га землі, на якій власниками планується (чи розглядається можливість) створення індустріальних парків», - поінформувала Оксана Федорович.

Прототипами індустріальних парків на Прикарпатті є Хриплинська та Калуська промислові зони. Фахівці Івано-Франківського регіонального центру з інвестицій та розвитку дійшли висновку, що пріоритетними ділянками для створення в області індустріальних парків можуть стати 30-кілометрові зони навколо обласного центру, міст Коломиї та Калуша і, можливо, Долини (з огляду на важливе транспортно-логістичне розміщення). Наразі вже досліджено 6 потенційних територій.

На колегії головам райдержадміністрацій та міським головам міст обласного значення доручили «активніше працювати» у плані пошуку земельних ділянок для створення інвестиційних парків, а органам Держземагентства – надати висновки щодо статусу земель з меліоративними системами та сприяти у підготовці необхідних документів.

Довідково

Індустріальні парки - це підготовлена для господарської виробничої діяльності територія (земельна ділянка), відведена у встановленому законом Порядку та призначена для розміщення промислових виробництв, із належною інженерною та сервісною інфраструктурою, що забезпечує власнику (орендарю ділянки) конкурентні переваги у боротьбі за стратегічно-визначального для економіки регіону інвестора.

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Роман Іваницький: Кожен ...
Наступна новина: Львів – через перепади ...

КОМЕНТАРІ