Тернопільщина: У 2013 році планується подальше зростання видатків обласного та місцевих бюджетів

Тернопільщина: У 2013 році планується подальше зростання видатків обласного та місцевих бюджетів

26.12.12 10:08 0 1512
«Порівняльний аналіз очікуваного виконання обласного бюджету за 2012 рік вказує на суттєве зростання його доходної, а відтак і видаткової частини», - зазначив у своєму виступі під час засідання колегії облдержадміністрації заступник голови ОДА Василь Гецько.

Так, податкові надходження у порівнянні із 2011 роком зростуть на 18% або майже на 33 млн. гривень, неподаткові надходження - на 2,6% або на понад 400 тис. гривень. При цьому офіційні трансферти у 2012 році зросли на 30,7% або майже на 500 млн. гривень. У структурі доходів загального фонду обласного бюджету офіційні трансферти займають 90,2% або понад 1,9 млрд. гривень.

Як наслідок, суттєво зросли видатки на соціальну сферу області. Так, видатки на освіту у порівнянні із 2011 роком зросли на 20,6%, охорону здоров’я - на 21,8%, соціальний захист і соціальне забезпечення - на 35,3%, фізичну культуру і спорт - на 21,9%.

При цьому додаткова дотація вирівнювання з державного бюджету місцевим бюджетам області зросла на майже 63 млн. гривень або у 2,4 рази. Крім того, передача місцевим бюджетам права акумулювати окремі податки дозволила сформувати місцеві бюджети розвитку у розмірі помад 67 млн. гривень.

«Порівняльний аналіз дає підстави твердити, що у 2012 році державі вдалось реалізувати соціально спрямований варіант бюджету, суттєво підтримати видатки розвитку регіонів та їх територіальних громад», - каже заступник голови облдержадміністрації.

Він також зазначив, що у 2013 році планується подальше зростання видатків обласного та місцевих бюджетів, у першу чергу соціального спрямування. Так, видатки обласного бюджету на освіту у порівнянні із 2012 роком зростуть на 8,3%, охорону здоров’я - на 24,5%, соціальний захист і соціальне забезпечення - на 83,3%, фізичну культуру і спорт - на 7,2%, культуру і мистецтво - на 13,4%.

У структурі доходів обласного бюджету і далі домінуючу питому вагу займатимуть трансферти. Зокрема, дотація вирівнювання зросте на понад 139 млн. гривень або на 29%, дотація на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів складе майже 27 млн. гривень, субвенції з державного бюджету зростуть на 35,4% або на 363 млн. гривень.

Василь Гецько пояснив, що додатковий ресурс обласного бюджету за рахунок доходів, що не враховуються при визначенні трансфертів складе понад 18 млн. гривень і зросте у 4,7 разів. Із врахуванням інших джерел загальний додатковий ресурс обласного бюджету складе понад 31 млн. гривень. За рахунок ресурсу буде підтримано фінансування ряду обласних цільових програм та заходів, а також забезпечено спів фінансування об’єктів, на будівництво яких будуть залучатись кошти державного бюджету.

Він також зазначив, що аналіз бюджетних запитів та динаміки окремих показників бюджетних установ вказує на упущення у сфері дотримання бюджетної дисципліни та раціонального використання коштів.

"Згідно розрахунків, у процесі виконання обласного бюджету, за рахунок переміщень та оптимізації мережі бюджетних установ, видатки бюджетів розвитку обласних установ можна буде збільшити на 12-14 млн. гривень", - каже В.Гецько.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Рівненщина: Обласне ...
Наступна новина: Тернопільщина: Герой ...

КОМЕНТАРІ