Головна прикраса Новорічних свят під пильним наглядом правоохоронців

Головна прикраса Новорічних свят під пильним наглядом правоохоронців

26.12.12 15:19 0 1291
Існує народна прикмета – як зустрінеш Новий рік, так його й проведеш. І всі, від мала до велика, ретельно готуються до цього свята, сподіваючись на краще. Прикрашають будинок, накривають столи, готують подарунки… На жаль, іноді доля сама готує сюрпризи – і далеко не найприємніші. Щоб цього не сталося, напередодні свят варто згадати про деякі правила поведінки, які можуть уберегти Вас і Ваших рідних від різних неприємностей у період святкування.

Згадаємо, яка головна прикраса Нового року? Ну, звичайно ж ялинка. Звісно, можна придбати штучне дерево в магазині. Зараз вони дуже схожі на справжні – тільки немає лісового аромату, проте ними можна користуватися не один рік. Але більшість людей все-таки надають перевагу справжній красуні. І не важливо, яке саме дерево хвойне дерево потрапить до вас: сосна, ялина або ялиця. У святкові дні воно однаково буде називатися ялинкою. Отримати новорічну красуню можна трьома способами: виростити самому, купити або просто зрубати підходяще дерево. Перший метод – найбільш складний, розрахований не на один рік роботи, тому ним займаються лише професіонали. Другий спосіб придбання ялинки – купити. Можна це зробити на «зеленому базарі» – місці, спеціально відведеному для такої торгівлі, у магазині, а можна й з рук – у знайомого чи не знайомого продавця. І ось тут уже можуть початися перші неприємності. Справа в тому, що при покупці ялинки необхідно звернути увагу на те, чи має продавець дозвіл на цю діяльність, чи він продає «з-під поли». Адже за існуючими нормами кожне таке деревце позначається спеціальним шифром – на кшталт штрих-коду, що його можна перевірити через Інтернет. Тому перед покупкою варто переконатися в законності діяльності, щоб не купити незаконно зрубану рослину. Інакше Ви самі можете опинитися в числі підозрюваних у такому браконьєрстві. Потім піди доведи, що чесно купив, а не зрубав – адже доказів немає!

Що ж стосується тих, хто вирішив скористатися третім способом отримання лісової красуні, тобто за допомогою сокири та пилки, то для них Законом передбачено цілу низку покарань. Наприклад, стаття 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка» передбачає покарання у вигляді штрафу в розмірі до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для приватних осіб і в розмірі до дванадцяти таких мінімумів – для посадових осіб. Навіть знищення або пошкодження поросту в лісах, за статтею 66 того ж Кодексу, передбачає штраф у розмірі до трьох мінімумів доходів для громадян і до семи – для посадових осіб. Якщо ж людину викриють у незаконній порубці лісу, то тут набуває чинності вже Кримінальний кодекс України, а саме стаття 246, згідно з якою загрожує не лише штраф у розмірі до ста неоподатковуваних мінімумів, але й арешт на строк до шести місяців, а то й позбавлення волі на строк до трьох років.

Тим, хто збирається не рубати, а «просто продавати» хвойні дерева без дозволу, нагадаємо, що згідно статті 160 КУпАП «Торгівля з рук у невстановлених місцях» їм загрожує штраф на суму до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі. А за порушення правил торгівлі на ринках, за статтею 159 загрожує штраф до трьох неоподатковуваних мінімумів.

Так само хочемо нагадати, що напередодні свят міліція разом із представниками лісових господарств веде активну роботу з виявлення бажаючих отримати зелений символ Нового року «безкоштовно».

Відділ зв'язків з громадськістю

ГУМВС України у Луганській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ