За 11 місяців цього року позитивних темпів досягли лише п’ять галузей обробної промисловості Чернігова

За 11 місяців цього року позитивних темпів досягли лише п’ять галузей обробної промисловості Чернігова

27.12.12 14:05 0 1587
2012 рік був досить складним для Чернігова, але, тим не менше, позначений здобутками. Про це під час прес-конференції, присвяченій підсумкам 2012 року, сказав Чернігівський міський голова Олександр Соколов.

За його словами, місто не стало винятком у загальноукраїнських суспільно-політичних процесах і тенденціях. За підсумками 2012 року у промисловому комплексі очікується скорочення обсягів виробництва промислової продукції на 2 %.

"Незважаючи на те, що є позитивна динаміка за окремими показниками, наприклад очікується зростання прямих іноземних інвестицій в економіку міста, роздрібного товарообігу та обсягу реалізованих послуг, скорочується від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі, ми вимушені працювати у достатньо складних економічних умовах", - зазначив міський голова.

За 11 місяців цього року позитивних темпів до рівня попереднього періоду минулого року досягли п’ять із десяти галузей обробної промисловості міста. Зокрема, підприємства целюлозно-паперової та поліграфічної промисловості (119,1 %), хімічного виробництва (114,1 %), іншого виробництва (131,2 %), оброблення металу та виробництва готових металевих виробів (102,0 %) та харчової промисловості (100,8 %). Нарощення обсягів промислового виробництва відбулось завдяки збільшенню випуску продукції на ПАТ "Чернігівський молокозавод", ЧФ ПАТ "САН ІнБев Україна", ЧФ ТОВ "Малтюроп Юкрейн", ПАТ "Продовольча компанія "Ясен", ТОВ "Новофіл" та інших.

За підсумками 2012 року обсяг капітальних інвестицій, освоєних суб’єктами підприємницької діяльності міста, очікується на рівні 996 млн. грн., що на 18,6% більше, ніж у 2011 році.Найбільші капіталовкладення освоєні такими підприємствами міста: ПАТ "Облтеплокомуненерго", Чернігівське відділення ПАТ "САН ІнБев Україна", ТОВ "Пласт-Бокс Україна", КП "Чернігівводоканал". Загальний обсяг іноземних інвестицій, вкладених у місцеві підприємства станом на 1 жовтня 2012 року, збільшився на 5 млн. дол. США та склав 29,2 млн. дол. США.

У транспортному забезпеченні в Чернігові цього року збережено пільгові перевезення до садово-дачних масивів, що виконуються у весняно-осінній період. В обласному центрі працювали 10 дачних маршрутів, на яких із 24 квітня до 20 вересня по вівторках і четвергах безкоштовно перевозили пільгові категорії населення. Також цього року змінено схеми автобусних маршрутів №30 "Пивзавод – завод "Автодеталь", №33 "Річковий порт – ТЦ "Епіцентр", №36 "вул. Бєлова – Дачі (Жавинка)", №44 "вул. Пухова – Зарічне", що дозволило забезпечити безпересадочний проїзд мешканців міста до нових торгових центрів по вул. Кільцева та покращити транспортне сполучення між мікрорайоном ЗАЗ, дачними і гаражними кооперативами по вул. Кільцева з вул. Рокоссовського, Шевченка, Толстого. На 2013 рік у Чернігові заплановано будівництво контактної лінії по вул. 50 років ВЛКСМ, що дозволить відкрити новий тролейбусний маршрут для покращення транспортного сполучення між мікрорайоном Масани та вул. Рокоссовського.

У житлово-комунальному господарстві Чернігова продовжувалася реалізація низки цільових програм, хоча фінансування окремих із них було скорочено. Цього року капітальний ремонт проїжджих частин вулиць Шевченка, Любецької, Стаханівців, Лесі Українки виконано на площі 10 тис. кв. м. на суму майже 2 млн. грн., на ремонт тротуарів витрачено 700 тис. грн. За рахунок коштів міського бюджету встановлено дитяче ігрове обладнання на 18 майданчиках прибудинкових територій міста. Загальна вартість робіт – 400 тис. грн. Цього року продовжилися роботи з очищення річки Стрижень. На полігоні твердих побутових відходів розпочаті роботи з будівництва установки для утилізації рідких токсичних відходів. Відповідно до умов договору між управлінням ЖКГ міської ради та ПАТ "Облтеплокомуненерго", розпочалася реалізація проекту з добування біогазу, який може використовуватися для опалення через котельну на вул. Інструментальній, 17. Введено в дію очисні споруди на Чернігівському відділенні ПАТ "САН ІнБев Україна".

Зроблено перші кроки до будівництва сміттєпереробного комплексу. Зокрема, виділено кошти на розробку бізнес-плану, який має бути готовим у січні та представленим на розгляд Мінрегіонбуду, а також керівництва Світового банку.

До кінця року повинні завершитися основні роботи з будівництва притулку для бездоглядних тварин.

Уперше в Чернігові 2012 року здійснювалися заходи для порятунку каштанів від балканської молі. Перший досвід науковці оцінили позитивно і робота з порятунку дерев триватиме і наступного року.

Упродовж року мали місце і надзвичайні події. Йдеться про вибух побутового газу у житловому будинку по вул. 50 років ВЛКСМ та руйнування спортивного залу колегіуму №11. На усі мешканці постраждалого під'їзду придбали нове житло. Проблему вирішено завдяки підтримці вищих органів влади та обласної державної адміністрації. Щодо колегіуму №11, то там роботи з реновації приміщення навчального закладу будуть продовжуватися наступного року.

У галузі охорони здоров'я фінансувалися міські програми, пов'язані з профілактикою та лікуванням ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та артеріальної гіпертензії. Всього за рік медичні заклади міста отримали обладнання на суму 4,4 млн. грн. (за кошти державного, обласного та міського бюджетів, а також благодійні пожертви). У 2012 році відкрито травмпункт міської лікарні №2, також на базі цього лікувального закладу – Чернігівський міський центр малоінвазивної хірургії та лазерних методів лікування ока.

Спортивні досягнення чернігівських спортсменів також є помітними. Насамперед, завдяки Олені Костевич, яка на ХХХ Олімпійських іграх у Лондоні здобула дві бронзові медалі. Цього року Чернігівська міська рада збільшила грошові винагороди для спортсменів – переможців і призерів міжнародних змагань (за перемогу на Олімпійських іграх – удвічі). Завершено будівництво та введено в експлуатацію навчально-спортивну базу комунального позашкільного навчального закладу "Дитячо-юнацька спортивна школа "Чернігів", збудовано спортивні майданчики для пляжного футболу та волейболу на пляжі "Золотий берег", облаштовано "Стежину здоров'я" у Центральному парку культури та відпочинку. Також у парку з'явився новий сучасний атракціон "Говерла".

За рейтингом журналу "Фокус" Чернігів входить до першої десятки серед 50 міст України за кількістю різноманітних подій, також Чернігів належить до найбільш культурних міст країни. Найбільш яскравими, за оцінками експертів, були велодень у Чернігові, "Сплав на плотах із сміття?! Чом би й ні!", "Чернігів - екстрим – сіті", "Романтік", "Зелена сцена" та ін. Цього року зроблено кроки для популяризації міста, у тому числі "5-й канал" відзняв новий документальний фільм про туристичні можливості Чернігова, а ТРА "Новий Чернігів" презентував новий чотиримовний відеофільм "Чернігів".

Збільшуються надходження до міського бюджету від готельних господарств. Якщо 2010 року вони складали 490, 1 тис. грн., то у 2011 році ця сума становила вже 793 тис. грн., а лише за перше півріччя 2012 року – 1млн. 21 тис. грн.

Певне позитивне значення у розвитку туристичних можливостей міста має відкриття безкоштовних Wi-Fiзон по проспекту Миру від Катерининської церкви до пам’ятника загиблим в Афганістані, у скверах М. Попудренка та Б. Хмельницького. У місті поблизу Спасо-Преображенського собору відкрито пам'ятник благовірному Ігорю – князю Чернігівському і Київському.

напередодні нового року, маємо можливість презентувати "Календар подій м. Чернігова на 2013 рік". "Сподіваюся, що цей календар сприятиме популяризації Чернігова та спонукатиме потенційних туристів відвідати наше древнє місто", - сказав О. Соколов.

Ірина Синельник
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ