Львівщина: «Надійний технічний захист – вимога сьогодення»

Львівщина: «Надійний технічний захист – вимога сьогодення»

28.12.12 10:17 0 1571
Цьогоріч наприкінці жовтня Державна служба охорони відзначила свій 60-річний ювілей. Розпочався її новий, зрілий, етап у складі міліції України. Тоді, в дні святкування, держохоронці почули чимало добрих слів побажань, а також цікавих розповідей, зокрема, очільника державних чатових на львівських теренах полковника міліції Ігоря Москаленка про їхні будні. Вочевидь, надовго залишаться в пам’яті ось ці, згадані ним, епізоди.

Грабіжник проник через відчинене вікно на другому поверсі багатоповерхівки у квартиру, зачинив літніх господарів у ванній, а сам спокійно став пакувати в сумки їхні речі. Та хвилини за дві хвацький молодик остовпів – перед ним стояли бійці Державної служби охорони, що було повною несподіванкою. Адже він не міг передбачити, що саме у ванній кімнаті, на прохання пенсіонерів-клієнтів ДСО, встановлено тривожну кнопку, з’єднану з пультом централізованого спостереження.

А самотньому тяжко хворому дідусеві і життя, і заощаджені гроші та коштовності врятувало те, що кнопку обладнали поруч із ліжком. Він встиг натиснути її, коли раптом побачив дужого злодія в масці, який залюбки впорався з пластиковим вікном у приватній будівлі. Потім немічний знепритомнів, тож його захисникам довелося і зловмисника затримувати, і бригаду швидкої медичної допомоги викликати.

Очільник і побратими

Наведені приклади переконливо засвідчують фаховість та оперативність працівників Управління ДСО при Головному управлінні МВС України у Львівській області і передовсім – центру технічної охорони. Два роки його очолює підполковник міліції Іван Гула, за плечима якого успішне навчання у Національному університеті „Львівська політехніка” і понад два десятиліття в міліції, у Державній службі охорони Львівщини. Починав міліціонером групи затримання у Франківському відділі міста, згодом працював інспектором-інженером пунк­ту централізованого спостереження. Потім йому запропонували перейти на роботу в Управління Державної служби охорони, де добре проявив себе спершу як старший інспектор-інженер відділу технічної служби, а пізніше – заступник начальника цього відділу.

Повсюдно Іван Гула зарекомендував себе правоохоронцем, що сповнений невичерпного натхнення, відданий дорученій справі. І на посту очільника центру його знають як старанного, вимогливого до себе і підлеглих, водночас чуйного лідера. А ще він – усебіч розвинута і працелюбна людина, котра не боїться труднощів і завжди успішно їх долає. Як талановитий керівник і організатор Іван Володимирович доклав чимало зусиль, щоби Центр технічної охорони Управління ДСО відзначався надійним захистом клієнтів та професіоналізмом.

Творці охоронних систем

центр – структурний підрозділ Управління ДСО при главку міліції області. Пріоритет у його практичній діяльності – надійне забезпечення громадського порядку і боротьба зі злочинністю під час охорони об’єктів, майна державної та інших форм власності за допомогою передовсім пунктів централізованого спостереження. Важливі завдання для особового складу – проектування, монтаж, ремонт, експлуатаційне обслуговування технічних систем і засобів телевідеоспостереження, а також тривожної, охоронної та пожежної сигналізації. А реагування озброєних груп затримання на випадки спрацювання засобів охорони – і поготів!

У структурі центру – три пульти централізованого спостереження, розміщені у Львові на вулицях Липинського, 44, Дорошенка, 28, Володимира Великого, 61, сервісний центр, сектор з організації монтажних робіт і канцелярія. У штаті – 140 працівників, з-поміж них атестованих 13. Всі вони неабияк уболівають за надійність наданих послуг – збереження майна шести тисяч об’єктів і дев’яти тисяч приватних помешкань. У центрі відбуваються і перші зустрічі з клієнтами, які проявили бажання сховатися під міцним крилом ДСО.

Приміром, банк вирішив скористатися послугами цієї державної служби. Одразу ж фахівці центру обстежують об’єкт щодо його оптимальної оснащеності засобами охоронної сигналізації, охоплення відеоспостереженням, а також технічного укріплення приміщення. За результатами складається відповідний акт і розробляється проектно-кошторисна документація на загальну систему безпеки. І цей обширний комплекс робіт виконується для замовника безкоштовно. Потім проект надається власникові для погодження та визначення подальшого обсягу заходів. Якщо пропозиції влаштовують обидві сторони, вони підписують угоду про співпрацю. Після виконання монтажних робіт систему охоронної сигналізації підключають до пульта централізованого спостереження й невідкладно тренують групи затримання на предмет блокування цього приміщення.

– Особовий склад центру, – говорить підполковник міліції Іван Гула, – відчуває неабияку турботу начальника Управління ДСО полковника міліції Ігоря Москаленка щодо необхідності запровадження технічних новацій, а також серйозного добору, навчання і виховання кадрів. Він глибоко вникає у всі службові та господарські справи, і завдяки такій дбайливій опіці співробітники підрозділу додали обертів у роботі. Комплекс платних послуг багатогранний, а співробітники центру, звісно, – сумлінні висококласні фахівці.

За останній час працівники центру обладнали системами безпеки – Олеський замок, НДЕКЦ при Головному управлінні МВС України у Львівській області, Молодіжний центр кредитування, районні, міські та обласна прокуратури, понад 30 банківських установ. Дедалі більший попит у населення, особливо людей старшого віку, має нічна охорона за периметром будинку чи квартири, коли сигнал тривоги передається на пульт без участі господаря. Доволі популярні нині переносні тривожні кнопки зазвичай установлюють на об’єктах і в приватних приміщеннях. У разі спроби злодіїв проникнути туди, власникам слід лише натиснути її – і впродовж трьох хвилин на порятунок прибуде озброєний наряд групи затримання.

В сервісному центрі – чотири інженери і 32 монтери з технічного обслуговування засобів охоронної сигналізації. Цілодобово триває автомобільне патрулювання п’яти груп електромонтерів (їхній очільник Ігор Луковський). Якщо на якомусь об’єкті зафіксовано поломку, в центр повідомляють про це. І тоді черговий скеровує одну з груп, що перебуває неподалік місця події, для усунення несправностей.

Великі обсяги робіт постійно доводиться виконувати і монтажникам під орудою Руслана Кравця. Коли від замовника надходить прохання, пов’язаний з обладнанням об’єкту охоронною і пожежною сигналізаціями, системою відеоспостереження чи контрольного доступу, вони одразу беруться за їх встановлення.

Неналежна технічна захищеність будь-якого господарського об’єкта – дачі, житла і т. п. рано чи пізно призводить до біди, неприємного інциденту, а можливо, й трагедії. Адже кримінальники, тільки-но виявляють прогалину в системі безпеки, неодмінно прагнуть скористатися з такої нагоди. Почасти злодії свідомо йдуть на великий ризик, бо думка про великі гроші чи коштовності затуманює їм розум та вимикає будь-які моральні застережники. Тож керівникам підприємств, установ, організацій і власникам житла, автомобілів значно вигідніше скористатися послугами Державної служби охорони, ніж потім, разом із міліцією, шукати вітру в полі. Тому важливість справ, які вершать працівники центру на користь людей, важко переоцінити.

Останнім часом на пультах здійснюється спостереження за рухомими об’єктами, зокрема автомобілями інкасації, з перевезення цінних вантажів, а також приватних, якщо ті обладнано засобами тривожної сигналізації. І під час спроби викрасти машину чи напасти на власника під час руху використовується кнопка негайного виклику, й наряд групи швидкого реагування одразу ж виїжджає на місце події. Отже, за технічним оснащенням центр ДСО крокує в ногу із зарубіжними технологіями, адже по-іншому гарантувати надійну охорону просто неможливо. Бо ж злодії, мовлячи фігурально, не тупцюють на місці, а вдосконалюють форми і методи скоєння своїх оборудок.

Відомо, що на ринку охоронних послуг є чимало приватних структур. Проте вони так і не змогли скласти серйозної конкуренції ДСО. Доступність, максимальна наближеність до пересічного громадянина як у сфері цінової політики, так і в сервісному обслуговуванні – додаткові «плюси». До того ж, більшість недержавних фірм, що діють на львівських теренах, нерідко звертаються до Управління ДСО з проханням посприяти їм у розкритті злочинів чи правопорушень. І озброєні наряди груп затримання, як завжди, реагують негайно.

Отже, діяльність Центру технічної охорони Управління ДСО при Головному управлінні МВС України у Львівській області – різноманітна, багатогранна і з великою користю для суспільства. Його працівники з почуттям відповідальності за доручену справу щоденно успішно виконують своє основне завдання.

Олександр Нужний, Львів
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернігівщина: Голова ...
Наступна новина: Львівщина: У Дрогобичі ...

КОМЕНТАРІ