На вокзалі Львова відловлювали пасажирів з ялинками

На вокзалі Львова відловлювали пасажирів з ялинками

28.12.12 15:57 0 1442
Жодні новорічні святкування не обходяться без головної прикраси даного дійства – ялинки. На даний час пропонується широкий асортимент новорічного товару, пропонують усе і різне на ваші вподобання. Деякі купують штучні ялинки, деякі надають перевагу живим ялинкам.

Але, все ж таки, постає питання про сам факт купівлі цього святкового дерева. Одні львів’яни їдуть на ялинкові ринки, де продаються дерева з лісгоспів та фермерських господарств. Дехто вирішує, на свою хибну думку, економити, купуючи символи свята з рук, в людей, що незаконно їх зрубали у лісі. В передноворічний період кількість випадків незаконних рубок ялиць залишається високою. І, що саме неприємне, незаконна вирубка завдає значних збитків лісовому господарству держави.

Аби зменшити потік незаконного перевезення та продажу ялинок працівниками транспортної міліції лінійного відділу на станції Львів, спільно із працівниками обласного лісового господарства та державної екологічної безпеки Львівської області, були проведені заходи щодо виявлення «нелегальних» ялинкових перевізників на приміському вокзалі станції Львів. Основним завданням, правоохоронців було виявлення фактів незаконного перевезення ялинок та забезпечення контролю за дотриманням правил торгівлі, а також законності придбання і продажу.

9.30 ранку. При прибутті на посадочну платформу електропоїзда сполученням «Сянки-Львів», до електропоїзда підходять єгеря разом з працівниками міліції. Спочатку з вагонів виходять пасажири, які поспішають чи то на роботу, чи по приватним питанням. Але ось почали з’являтися і пасажири з ялинками. Загалом було виявлено десятки осіб, котрі перевозили головну новорічну прикрасу. Проте, не всі мали на ялинки відповідні документи. Попри заборону, знаходились сміливці, які намагались уникнути зустрічі з правоохоронцями та лісничими. Дехто намагався схитрити і перебігти через сусідню колію разом з ялинками на плечах. Однак, при виході з перону їх зустрічали лісничі.

Серед ялинкових перевізників були люди різного віку – неповнолітні, люди працездатного та пенсійного віку.

– Ми постійно проводимо такі рейди на вокзалах Львівщини разом з працівниками транспортної міліції та екологами, і наші робочі групи їздять по всім напрямкам, щоб унеможливити перевезення незаконно зрубаних ялинок, - зазначив Головний спеціаліст обласного лісового господарства Роман Музика. Така невелика кількість порушників законодавства – це і є показник нашої добре налагодженої справи.

На запитання, що ж змушує до таких вчинків, відповідь була проста – заробити хоч якусь копійчину, адже скоро новорічні та різдвяні свята, а коштів немає. На мізерну пенсію не проживеш, або, якщо у тебе нема роботи, то потрібно знаходити будь-які виходи з цієї ситуації. Але ж тут виникає друга сторона медалі – відповідальність перед законом за скоєне правопорушення.

- Відповідно до законодавства України особи, які здійснюють перевезення ялинок, повинні мати при собі: накладну з лісництва (при перевезенні транспортом - товарно-транспортну накладну), сертифікат радіаційного обстеження дерев, дозвіл на торгівлю з "мокрою" печаткою, - зазначив начальник сектору громадської безпеки лінійного відділу на станції Львів Андрій Татарський. - Для легального продажу ялинок приватний підприємець повинен мати відповідний пакет документів та дозвіл на торгівлю. Нагадаємо для покупців, що ялинка, яка продається, повинна мати пластикову бірку зі штрих-кодом та спеціальним засобом кріплення бирки до стовбура. Саме це є свідченням того, що вона зрубана і, що саме головне, продана без порушення природоохоронного законодавства.

Тому, працівники транспортної міліції, вкотре попереджають про адміністративну відповідальність згідно статті 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка», а також статті 88-1 «Порушення порядку придбання чи збуту об'єктів тваринного або рослинного світу». Проте, покарання не лише обмежується адміністративною відповідальністю. За незаконну порубку лісу, що заподіяло істотну шкоду, може наступити і кримінальна відповідальність. Так, згідно статті 246 Кримінального кодексу, за таке порушення передбачається штраф від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів, або арешт до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією незаконно добутого.

Тож, аби гарно провести зимові свята варто задуматись над своїми вчинками і зберегти при цьому «копійчину», яку ви можете заплатити штрафом за незаконний продаж ялинок.

Христина Романчук

помічник начальника ЛВ на станції Львів

по зв’язках з громадськістю та ЗМІ

УМВС України на Львівській залізниці
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На залізничному вокзалі ...

КОМЕНТАРІ