Чим запам'ятався 2012 рік в Україні

Чим запам'ятався 2012 рік в Україні

31.12.12 14:30 0 1375

Як правило, в кінці кожного року існує традиція підбивати підсумки. У цій статті описані 10 найбільш обговорюваних подій в Україні в 2012 році, які свого часу викликали ажіотаж або просто запам'яталися.

Спортивне свято року

Євро-2012 - те, чого так сильно чекали українці. Надзвичайною популярністю серед уболівальників і гостей столиці користувалася офіційна фан-зона на Хрещатику. Такого ажіотажу не чекав ніхто. Всього за більш ніж три тижні фан-зону відвідало приблизно 1,5 мільйона фанів. За цей час було випито більше 500 тис. літрів пива, з'їдено близько 100 тис. хот-догів і кожен п'ятий фан намалював на своєму обличчі символіку рідної команди. Але, незважаючи на значний наплив уболівальників, спортивне свято в Україні пройшов без значних порушень.

Трагедія року. Справа Оксани Макар

9 березня цього року жорстоке згвалтування і спроба вбивства молодої дівчини сколихнуло всю Україну. Справа отримала резонанс і викликала численні акції підтримки у багатьох містах нашої країни з вимогою справедливого розслідування і покарання винних. Але, незважаючи на підтримку громадськості, 29 березня Оксана Макар померла ... Ця подія облетіла не тільки Україну, а й увесь світ. Слідство тривало більше півроку.

Теракт року. Вибухи в Дніпропетровську

27 квітня в місті Дніпропетровську прозвучали чотири вибухи, жертвами яких стали приблизно 30 осіб. Були затримані кількох підозрюваних, які нібито вимагали викуп. Однак логічного і завершеного пояснення події так досі й немає.

Втрата року. Смерть Богдана Ступки

22 липня пішов з життя один з найвидатніших акторів України. Він виконав більше 100 ролей в кіно і близько 100 на сцені. Герой України, лауреат Шевченківської премії, власник нагороди ІІІ Римського міжнародного кінофестивалю за кращу чоловічу роль (грав головну роль в українсько-польському фільмі «Серце на долоні») - Богдан Ступка був посмертно нагороджений Державною премією України імені Олександра Довженка.

Трилер року - «Караванський стрілок»

6 вересня в столичному торговому центрі «Караван» сталося вбивство охоронців з подальшим тиражуванням події в засобах масової інформації. Справа загадкового «Караванського» стрілка, здається, завершилося - підозрюваний мертвий, навіть похований. Страшна історія, яка почалася з вбивства трьох охоронців супермаркету, закінчилася.

Мовний скандал року

У 2012 році був прийнятий так званий «мовний закон». Українське суспільство на протест не піднялося. Короткострокові мітинги були скоріше політичним піаром, який напередодні виборів принесла вигоду й влади, і опозиції. Минуло кілька місяців і всі заспокоїлися. Ніби нічого й не було.

Юлія Тимошенко провела 2012 рік в спілкуванні з тюремниками, медиками, захисниками, іноземцями та донькою Євгенією.

Більше половини року екс-прем'єр перебувала в лікарні - з дев'ятого травня по сьогоднішній день. Вона 15 разів відмовлялася від лікування і госпіталізації. У квітні Юлію Володимирівну доставили в харківську Центральну клінічну лікарню «Укрзалізниці». Пробувши там приблизно добу і відмовившись від лікування, вона була спрямована назад в колонію. Тимошенко та її захист постійно наполягають на її лікуванні за кордоном. Зараз лікуванням екс-прем'єра займаються, в основному, німецькі медики.

Рішення по «резонансних справах»

У 2012 році суди в Україні і за її межами винесли рішення по резонансних справах, розпочатим ще в 2010 році. Ще тоді спостерігачі називали всі ці справи політично мотивованими.

У квітні дочекався вироку Валерій Іващенко - у справі про зловживання на посаді виконуючого обов'язки міністра оборони в уряді Тимошенко. Його засудили до п'яти років позбавлення волі. У серпні апеляційний суд змінив Іващенко термін ув'язнення на умовний.

У липні рішення про чотирирічному позбавлення волі умовно почув колишній голова Державної митної служби Анатолій Макаренко.

Вирок на чотири роки позбавлення волі отримав екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.

У липні Європейський суд з прав людини визнав, що його затримання і арешт наприкінці 2010 року порушили Європейську конвенцію про захист прав людини, і заявив, що українська влада використовували арешт як метод усунення Луценка з політичного життя.

Вибори року. Парламентська кампанія 2012 року

Вибори народних депутатів, які відбулися 28 жовтня, відзначилися своєю «непрозорістю», недемократичністю та інтригами. Ці критерії повинні були забезпечити продуктивний розвиток відносин України з Євросоюзом. Але згідно з висновками міжнародних спостерігачів, кампанія-2012 не тільки не відповідала міжнародним стандартам, але й стала помітним кроком назад, якщо порівнювати з 2010 роком - виборами президента.

Джерело: УНН
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: До Рівненської дитячої ...
Наступна новина: Фаріон подарувала Азарову ...

КОМЕНТАРІ