Понад 1300 літрів куті приготували під час фестивалю в Тернополі

Понад 1300 літрів куті приготували під час фестивалю в Тернополі

11.01.13 10:34 0 1609
Під час Фестивалю різдвяної куті, який відбувся 9 січня 2013 року в Тернополі, було приготовлено рекордну кількість цієї різдвяної страви – 1300 літрів.

Фестиваль пройшов з ініціативи та за підтримки голови Тернопільської обласної державної адміністрації Валентина Хоптяна, який також долучився до приготування диво-куті.

«Неодмінними атрибутами Різдвяних свят є коляда та кутя. Саме тому Тернопільщина й виступила з ініціативою приготування рекордної кількості цієї традиційної різдвяної страви», - каже Валентин Хоптян.

При цьому він зазначив, що кутя є не лише цікавим кулінарним витвором – у рецептурі її приготування, яка не змінилася з давніх часів, є й глибокий прихований зміст, адже зерно пшениці символізує життя і воскресіння, мед вважається символом радості і благополучного побуту, мак символізує достаток у сім’ї, родючість, горіхи є символом здоров’я. Кулинарный фото - сайт с рецептами допоможе вам знайти різні рецепти і побачити як виглядають готові страви.

Голова обласної державної адміністрації висловив впевненість, що це свято сподобається тернополянам і стане традиційним.

Поділився керівник області й рецептом найбільшої в країні порції куті, на приготування якої було використано 300 кг пшениці, 50 кг меду, 50 кг маку, 50 кг горіхів, 30 кг родзинок, 30 кілограмів цукру.

А факт встановлення рекорду зафіксувала представник Книги рекордів України – співачка, учасниця другого сезону вокального проекту “Голос країни” Уляна Воробей.

Вона й вручила голові Тернопільської обласної державної адміністрації сертифікат, який засвідчує встановлення рекорду України в категорії «Кулінарія, розміри».

«Опис досягнення: 9 січня 2013 року у м. Тернопіль у рамках обласного свята зимового календарно-обрядового фольклору «Нова радість стала» було започатковано фестиваль Різдвяної куті. Окремим і центральним елементом фестивалю стала найбільша в Україні макітра з кутею на 1300 літрів. Місце фіксації рекорду: Україна, м.Тернопіль. Дата: 9 січня 2013 року. Диплом підтверджує факт реєстрації досягнення, як рекорду України

і виступає свідченням загального визнання», - зазначено в документі.

Після того, як рекорд було зафіксовано, усі, хто зібрався в цей день на Театральній площі Тернополя мали нагоду безкоштовно скуштувати щойно зготованої куті та гарячого узвару.

Але фестиваль не обмежився лише цієї подією – широке різноманіття різдвяних страв представили гостям та учасникам заходу господині з усіх районів Тернопільщини.

Свято супроводжувалося виступами колядників, вертепів та віншувальників.

Також в рамках його проведення відбувся конкурс різдвяних зірок, з якими з давніх-давен гурти колядників ходили від хати до хати, прославляючи Різдво.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)

КОМЕНТАРІ