На Хмельниччині впроваджують нову модель «Швидкої допомоги»

На Хмельниччині впроваджують нову модель «Швидкої допомоги»

14.01.13 09:00 0 1434
З 1 січня 2013 р. в Україні набув чинності Закон «Про екстрену медичну допомогу» № 5081- VІ, прийнятий 5 липня 2012 р. Даний Закон передбачає створення Єдиної системи екстреної медичної допомоги, в рамках якої шляхом реорганізації та об'єднання всіх існуючих підрозділів служб Швидкої медичної допомоги (ШМД), медицини катастроф і санітарної авіації створюється єдина потужна оперативно-диспетчерська служба. На підтримку цього напрямку діяльності служби МОЗ України минулого року видано наказ про затвердження плану заходів із реалізації Національного проекту «Вчасна допомога» - створення єдиних регіональних оперативно - диспетчерських служб із використанням сучасних GРS- технологій з метою оперативного забезпечення і чіткого контролю вчасного приїзду «Швидкої допомоги». У 2012 р. Кабінет Міністрів прийняв відповідну постанову, якою визначено нові нормативи прибуття екстреної медичної допомоги: у містах – 10 хв, у сільській місцевості – 20 хв.

Для забезпечення виконання цих нормативів «Швидкі допомоги» укрупнять, усі виклики «Швидкої допомоги» ділитимуть на дві категорії: «екстрені» та «невідкладні». Даний Закон передбачає створення ефективної системи надання населенню України екстреної медичної допомоги, організацію та розвиток структурних підрозділів установ і закладів, що її надають, матеріально-технічне оснащення станцій (відділень) швидкої медичної допомоги (СШМД), лікарських амбулаторій, ФАПів, що надають екстрену й невідкладну медичну допомогу та забезпечення готовності цієї системи до своєчасного й ефективного надання екстреної медичної допомоги населенню.

У Хмельницький області єдина система екстреної допомоги та медицини катастроф сформована на базі обласного Центру екстреної допомоги та медицини катастроф і об'єднує три самостійні станції: у північному регіоні – Шепетівську станцію ШМД, у центральному – Хмельницьку станцію ШМД й у південному – Кам’янець-Подільську станцію ШМД та мережу пунктів тимчасового та постійного базування медичних бригад.

Відтепер межі надання невідкладної медичної допомоги і пункти «Швидкої допомоги» працюватимуть за принципом наближеності до пацієнта. Координація здійснюватиметься з одного центру. Виклик поступатиме на єдиний диспетчерський пункт, спеціаліст за допомогою карти і навігаційної системи визначатиме бригаду «Швидкої допомоги», яка перебуває найближче до пацієнта. Доправити потерпілого бригада «103» зобов'язана в найближчий медичний заклад.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Хмельниччина: У Києві ...
Наступна новина: У 2013 Тернопільщина ...

КОМЕНТАРІ