Чернівці: Міжнародна делегація вшанувала пам’ять Міхая Емінеску

Чернівці: Міжнародна делегація вшанувала пам’ять Міхая Емінеску

17.01.13 16:25 0 1439
Учора виповнилося 163 роки з дня народження видатного румунського письменника Міхая Емінеску, який певний час жив у Чернівцях. З цієї нагоди до його пам’ятника було покладено квіти від міжнародної делегації, до складу якої увійшли представники Румунії, Словаччини, Угорщини, Молдови та Польщі, а також заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Петро Ротар.

Міхай Емінеску народився 15 січня 1850, в селі Іпотешти Ботошанського повіту. Його юні роки пов’язані з Україною, з столицею Буковини — Чернівцями. В 1860-66 рр. з перервами навчався в Чернівецькій вищій гімназії. Автор багатьох поетичних, прозових і публіцистичних творів, статей, записів румунського фольклору. Прихильно ставився до української культури, знав українську мову, високо цінував творчість М.Драгоманова та І. Франка, тепло привітав першу українську газету в Чернівцях «Буковинська зоря» (1870). В 1885 лікувався в Одесі, бував у Львові.

Певний час служив у бухарестському театрі, був вільним слухачем Віденського університету, два роки прожив у Берліні, де прослухав університетський цикл лекцій із філософії та політичної економії. Повернувшись на батьківщину, змушений був поневірятись по провінційних містах і містечках. Із безлічі написаного — прози і поезії — лише дещиця побачила світ у різних періодичних виданнях та колективних збірниках. Єдина прижиттєва книжка віршів опублікована лише 1883 року. Невлаштований побут, виснажлива праця, гостре сприйняття соціальної несправедливості, слабке здоров’я призвели до нервового зриву і тяжкого душевного захворювання.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Львів: Цього року місто ...
Наступна новина: Чернівці: Усі учасники ...

КОМЕНТАРІ