Івано-Франківщина: Михайло Вишиванюк: Закон «Про екстрену медичну допомогу» спрямований на те, щоб поставити медичне обслуговування на якісно вищий рівень

Івано-Франківщина: Михайло Вишиванюк: Закон «Про екстрену медичну допомогу» спрямований на те, щоб поставити медичне обслуговування на якісно вищий рівень

18.01.13 13:24 0 1470
В області відповідно до Закону «Про екстрену медичну допомогу» почав діяти центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Про організацію роботи такого центру та центрів медико-санітарної допомоги йшлося на черговому засіданні колегії облдержадміністрації.

Як поінформував директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Роман Мельник, в січні на Прикарпатті мали створити більше половини від запланованої кількості центрів медико-санітарної допомоги.

Однак, за його словами, не в усіх районах краю спочатку поставилися до цього з розумінням, зволікаючи з передачею цілісних майнових комплексів та кадрово-матеріальних ресурсів у спільну власність територіальних громад. Наразі ситуація покращилася.

Голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк доручив працівникам департаменту охорони здоров’я ОДА роз’яснювати у районах необхідність виконання Закону «Про екстрену медичну допомогу», для чого бути присутніми на сесіях райдержадміністрацій та спілкуватися з представниками депутатського корпусу. «Цей закон спрямований на те, щоб медицину наблизити до людей, поставити медичне обслуговування на якісно вищий рівень, - наголосив голова ОДА. – А якщо є якісь недоліки, не передбачені законом, певні тертя, треба на місці врегульовувати всі питання».

Серед основних проблемних питань прикарпатської медицини директор департаменту охорони здоров’я ОДА акцентував увагу на відсутності транспортних засобів. «У нас практично немає реанімобілів», - зазначив Роман Мельник, при цьому додав, що на проведеній нещодавно всеукраїнській селекторній нараді йшлося про плани Міністерства охорони здоров’я України придбати цього року 1200 автомобілів для забезпечення ними центрів екстреної медичної допомоги в державі.

«Треба створити диспетчерську службу, обладнати навігаторами машини, забезпечити зв’язок на території області, - сказав під час обговорення питання голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров'я, сім'ї, материнства та дитинства Манолій Піцуряк. – Маємо розробити певну програму, щоб кожен знав свою місію. Я – за реформи, але реформи повинні проводитися так, щоб ніхто не відчував, що йде реформування».

З цим погодився голова облдержадміністрації. «Коли були оголошені реформи в галузі охорони здоров’я Президентом України раніше, ми їх проводили, виходячи з інтересів в першу чергу людей, і дивилися на досвід тих областей, які йшли в передовиках, - зазначив Михайло Вишиванюк. – Як бачите, ми не пішли на механічне скорочення лікарень. Хоча було багато політики. Під час виборчої кампанії майже кожну лікарню закривали. І вже зараз вибори закінчилися, а все одно хтось розпустив чутки, що закривають Яблунецьку лікарню в Косівському районі. Ми нічого закривати не будемо. Оптимізувати будемо і до порядку приводити будемо».

На сьогоднішній день, як зазначалося, на Прикарпатті всі відповідальні за це люди повинні подбати про забезпечення бази для повноцінного функціонування первинної ланки медицини. За інформацією, що прозвучала на колегії, у світі 80-90% лікарської допомоги надається медиками саме такої ланки.

Примітка:

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ