Чернівці: Іноземці порівняли «Маланку-фест» із карнавалом в Ріо-де-Жанейро

Чернівці: Іноземці порівняли «Маланку-фест» із карнавалом в Ріо-де-Жанейро

18.01.13 15:19 0 1695
Ось і покинула чернівецькі вулиці гамірна юрба маланкарів, які радували городян та гостей міста народним мистецтвом перевтілення. Цьогорічний «Маланка-фест 2013» завдяки глобальній підтримці благодійного фонду FIRTASH foundation та ініціативам оргкомітету направду став одним із наймасовіших етнофестивалів у Європі. Кількість учасників та публіки тільки за один рік зросла вдвічі.

На думку професійного журі, до складу якого увійшли Микола Шкрібляк, Дарина Яремчук, Сергій Гакман і Остап Савчук, неабияк виріс рівень підготовки колективів до фестивалю. Особливу увагу було звернено на цілісність образів та сюжетів. За словами етнографів, радує, що було мало політики, а натомість учасники повернулися до давніх традицій маланкування – з типовими сюжетами і героями.

Упродовж дня, поки тривав фестиваль, центр Чернівців був заповнений тисячами глядачів. На фестивалі можна було побачити зірок шоу-бізнесу, героїв фільму “Кавказька полонянка”, кремезних циганок, спокусливих негритянок і наречених у білих сукнях, величезну машину з написом “Пекельна кухня” та військових. Особливу увагу привертали ведмеді з величезними заквітчаними солом’яними крилами. Цікаво, що вага одного такого костюму складає 100 кілограмів.

На «Маланку-фест 2013» прибуло чимало іноземців – німців, австрійців, поляків, італійців, словаків, румунів, молдован, білорусів та росіян. Серед них були і досить поважні гості, які не приховували свого захоплення цим дійством.

«Ми знали, що ваш край славиться давніми народними традиціями, але не могли уявити, що тут може відбуватися такий барвистий карнавал, який можна порівняти хіба що із карнавалом у Ріо-де-Жанейро!» – каже мер словацького міста Турчанське Тепліце Міхал Сигут.

Цьогоріч переможцем фестивалю «Маланка-фест 2013» став легендарний гурт маланкарів з Вашківців, який виявився попереду 31 колективу. Від благодійного фонду FIRTASH Foundation вашківецькі маланкарі отримали 50 тисяч гривень. Друге та третє місця журі віддало маланкам з Красноїльська та Горбово, які отримали відповідно 30 та 20 тисяч гривень. Окрім цього, усім учасникам було відшкодовано транспортні витрати у розмірі 4 тисячі гривень.

«Маланку із Вашківців ми знаємо як Переберію – тобто, вуличне карнавальне дійство, що передбачає контакт із людьми, – зазначає голова журі, заслужений діяч мистецтв України Микола Шкрібляк – Але люди зрозуміли, що треба повертатися до традиційної Маланки – народного дійства, наповненого музикою, піснями і хореографією.»

«Наступного року конкурс Маланок в Чернівцях буде поділено на традиційну Маланку та Переберію, – повідомила керівник благодійного фонду FIRTASH Foundation Лада Фірташ. – Члени журі зазначають, що ці 2 жанри складно оцінювати рівноцінно. Ми підтримуємо це рішення, адже старання кожного учасника фестивалю повинні бути винагороджені належним чином.»

Цієї думки дотримується і секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин:

«Мені надзвичайно приємно, що цей фестиваль з таким розмахом пройшов саме у нашому місті. Тому виникла потреба розширити його та винагородити якомога більшу кількість учасників, які готуються до цього свята протягом року. Наступного року ми запровадимо Гран-Прі, а також два других і три третіх призових місця. Задля справедливості переможець “Маланки-фесту” не братиме участі в новому фестивальному змаганні, однак може приїхати і виступити у якості гостя.»

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)

КОМЕНТАРІ