На Житомирщині діти віддали шахраям понад 23 тисячі гривень

На Житомирщині діти віддали шахраям понад 23 тисячі гривень

18.01.13 13:36 0 1264
На Житомирщині лише за одну добу одразу троє школярок стали жертвами пройдисвітів. Діти віддали шахраям в загальному понад 23 тисячі гривень. Міліція розшукує винуватців і попереджає інших громадян про небезпеку.

Найчастіше від витівок пройдисвітів потерпають літні люди та неповнолітні діти. Випадок, який нещодавно стався з 10-річною жителькою м. Бердичева, є класикою жанру.

Дівчинка поверталась додому, коли раптом за своєю спиною почула жіночий голос, що звертався до неї. Обернувшись, дівчинка побачила двох незнайомих їй жінок. Декілька несуттєвих запитань – і зі школяркою було налагоджено словесний контакт, під час якого дитина мимовільно витягнула з кишені однозначно недешевий мобільний телефон. Оцінивши дорогу річ в руках у дівчинки, жінки вдало спробували відволікти її увагу сторонніми розмовами.

Дивні незнайомки наперебій стали розповідати дитині, що на її сім’ю наведено страшну порчу. На підтвердження своїх слів одна з віщунок назвала хвороби, якими нібито страждають батьки дівчинки. Останній аргумент беззаперечно подіяв на дитину. А жінка, багатозначно усміхнувшись, підбадьорила школярку, сказавши, що усе можна поправити. От тільки потрібні гроші, щоб можна було «відкупитися» від негараздів. Задля сімейного блага налякана дитина не пошкодувала добродійкам свого мобільного телефону, за який, між іншим, батьки віддали понад півтори тисячі гривень. А ті, отримавши бажане, зникли в невідомому напрямку.

Фактично за аналогічним сценарієм розгорталися події і в м.Житомирі. Від дій шахраїв в обласному центрі постраждали двійко 8-річних сестричок, яких пройдисвіти перестріли в обідню пору просто посеред однієї з вулиць. Не зважаючи на те, що дітей було двоє, двом тітонькам удалося задурити обидві дитячі голівки. Діти зізналися, що батьки на роботі, й дома вони, як правило, знаходяться самі. Відтак, «віщунки» пообіцяли дітям зняти порчу, от тільки потрібно було трохи грошей і золота. Зовсім небагато, скільки є вдома. А ще язик необхідно тримати за зубами, інакше нічого зі «зняття порчі» не вийде.

Приголомшені почутим від незнайомих жінок, маленькі жертви звичайнісіньких шахрайок прийшли додому, звідки винесла ювелірні вироби із золота на загальну суму понад 22 тисячі гривень.

Звісно, в обох випадках, відповідно відсутність ювелірних цінностей у квартирі та мобільного телефону в дочки, батьки виявили увечері. До Бердичівського та Корольовського райвідділків міліції обидві сім’ї подали заяви про вчинення відносно їхніх дітей шахрайства.

Інформацію про обидва випадки вчинення кримінальних правопорушень було внесено до Єдиного реєстру та розпочато досудові розслідування за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Наразі правоохоронці вживають заходів, щодо з’ясування осіб зловмисниць та встановлення їх місцезнаходження.

Проте, аби попередити скоєння інших подібних ошуканств, працівники міліції наполегливо звертаються до громадян, закликаючи, в першу чергу, не довіряти незнайомим людям на вулиці. Це правило необхідно пам’ятати самим і постійно нагадувати про нього своїм неповнолітнім дітям.

Начальник управління карного розшуку УМВС України в Житомирській області Віктор Бугира розповідає, що в переважній більшості подібні злочини на території області вчиняються так званими гастролерами. Охочі збагатитись за чужий рахунок вибирають у якості своїх жертв найбільш незахищені та уразливі категорії – це люди похилого віку та неповнолітні діти. Твердження про те, що шахраї володіють прийомами гіпнотичного впливу на людину, на думку правоохоронців, є нічим іншим, як спробою виправдати легковірність та наївність жертв.

Шановні громадяни! У першу чергу, правоохоронці радять батькам школярів і студентів: постійно проводьте роз’яснювальні бесіди зі своїми дітьми. Частіше нагадуйте їм, що посеред вулиці не варто розмовляти не тільки з незнайомцями, але і з незнайомками, які пропонують „погадати”, „зняти порчу” тощо.

Дівчатам – проста але суттєва порада: зазирнути в майбутнє посеред вулиці – це не більше, ніж вигадка. Не спокушайте долю. На вулиці порчу «діагностують» хіба що пройдисвіти. А тому, якщо такі віщуни раптом трапляться на вашому шляху, ні в якому разі не встановлюйте з ними словесний контакт, сміливо відвертайтеся від них і щодуху втікайте у протилежний бік, не даючи можливості балачкам шахраїв затуманити ваш розум.

СЗГ УМВС України

в Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Івано-Франківщина: ...

КОМЕНТАРІ