Міліція Тернопільщини застерігає: новим методом збагачення шахраїв стають банківські картки

Міліція Тернопільщини застерігає: новим методом збагачення шахраїв стають банківські картки

19.01.13 16:02 0 1623
У вас відкритий рахунок у банківській установі? Ви є власником кредитної картки? Отримуєте зарплату або пенсію через банкомати? Значить ви – у зоні ризику. Новітній метод збагачення шахраїв – афери з банківськими картками.

Перший тривожний сигнал про діяльність такого роду пройдисвітів на Тернопільщині надійшов восени минулого року. Тоді до міліціонерів звернулися одразу двоє потерпілих з Монастирищини. Жінки стали жертвами невідомих, котрі назвалися працівниками банківської установи. Їм обіцяли заміну пін-коду, натомість поцупили з їхніх кредиток понад шість тисяч гривень.

Як розповіла одна з потерпілих, до неї на мобільний зателефонував якийсь чоловік і назвався співробітником банку. Абонент звернувся до жінки на ім’я, по-батькові, назвав навіть прізвище і повідомив, про необхідність змінити пін-код кредитної картки. Пропозицію обґрунтував, мовляв, його колега, котрий оформлював кредитний документ, звільнився з негативних причин, тому є ризик втратити кошти. Без зайвих вагань жінка назвала заповітні цифри і стала очікувати на смс-повідомлення зі зміненим кодом. Вісточка прийшла, щоправда іншого змісту – йшлося, що з картки знято чотири тисячі сто гривень.

Оперативники відділу боротьби з кіберзлочинністю обласного управління внутрішніх справ за підозрою у причетності до шахрайських дій затримали жителя Коломиї Івано-Франківської області. Було також встановлено, що підозрюваний й справді мав стосунок до банківської установи, щоправда, в минулому.

Розкрити такого роду шахрайства важко. Адже зловмисники, котрі відважуються на афери із банківськими картками, добре усвідомлені з тонкощами такої протиправної діяльності. Як свідчить практика, часто серед тих, хто вдається до подібного роду ошукування є колишні, або теперішні нечисті на руку співробітники фінустанов, котрі не тільки мають доступ до бази даних клієнтів, а й зловживають цим.

Схожа неприємна історія трапилося із 30-річною тернополянкою. Жінка через інтернет-крамниці продавала непотрібні їй речі. В оголошенні вказала не лише номер мобільного, а й реквізити кредитної картки. В якийсь момент жінці зателефонували. Невідомі представилися співробітниками служби безпеки банку і запропонували змінити пін-код. Аби переконати тернополянку у необхідності такої процедури, налякали втратою грошей. Далі на мобільний потерпілої надійшло смс-повідомлення і його зміст жінка переказала невідомим, будучи впевненою, що це необхідно для її ж безпеки, а насправді вказала пароль доступу до послуги «екстрені гроші». Як результат - з її рахунку знято майже тисячу гривень. Міліціонери розшукують шахраїв.

Міліціонери застерігають – реальніше вберегтися від подібного роду злодіянь, ніж розраховувати на повернення втраченого. А ще варто запам‘ятати декілька порад: нікому і за жодних обставин не надавайте особистої інформації, особливо в телефонному режимі; уважно читайте смс-повідомлення, які приходять на ваш мобільний телефон; якщо вас переконують у ризику втратити кошти чи інформують про будь-які інші банківські операції та вимагають надати якісь дані, не поспішайте, краще зателефонуйте на гарячу лінію фінансової установи (на кожній картці номери телефонів вказані). Пам’ятайте, у таких ситуаціях ваша фінансова безпека залежить тільки від вас!

Сектор зв’язків з громадськістю

УМВС України в Тернопільській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Попередня новина: Міліціонери Житомирщини ...
Наступна новина: Львівські правоохоронці ...

КОМЕНТАРІ