Тернопільщина: У держархіві діє виставка "Україна: один народ – одна держава"

Тернопільщина: У держархіві діє виставка "Україна: один народ – одна держава"

23.01.13 09:33 0 1408
З нагоди відзначення 94-ї річниці проголошення Акту злуки українських земель фахівцями Державного архіву Тернопільської області підготовлена документальна виставка – “Україна: один народ – одна держава”.

У першому розділі експозиції виставки представлені документальні матеріали періоду УНР. Цікавимими для відвідувачів будуть звернення до українського народу інформаційного бюро Армії УНР, розпорядження органів уряду Директорії про поминання в богослужіннях Українську Народну Республіку, записна книжка козака армії УНР та ін.

Документи, які висвітлюють ЗУНР представлені у другому розділі виставки. Тут представлені Звернення Українського Державного Секретаріату ЗУНР до всіх громадян у тогочасних газетах “Український голос” та “Український козак”, “Українські вісті” списки колишніх українських офіцерів, що мешкали в м. Тернополі, списки колишніх вояків українських армій (УГА, Петлюрівської, Січових Стрільців, Українських Січових Стрільців), інформації про організації колишніх офіцерів УГА та ін.

У третьому розділі представлені документи і матеріали періоду Злуки українських земель та про святкування Дня Соборності в минулому і сьогоденні. Цікавими є оголошення про амністію дезертирам з нагоди Злуки українських земель, листівки ОУН, вісті Музею Визвольної боротьби України в Празі, публікації в періодичній пресі з нагоди Дня злуки, віршовані присвяти з українських журналів 30-х років та ін.

Дана виставка розкриває славну сторінку українського державотворення та має на меті висвітлити передумови проголошення Акту Злуки, історичне значення об’єднання українських земель у січні 1919 р., сприяти формуванню національної свідомості, гідності і патріотизму у відвідувачів архіву.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Рівненська область: ...
Наступна новина: У Коломиї правоохоронці ...

КОМЕНТАРІ