За білого лелеку школярі отримали подарунки від прикарпатських  енергетиків

За білого лелеку школярі отримали подарунки від прикарпатських енергетиків

24.01.13 10:15 0 1512
Найактивніші школярі - учасники освітньої програми «Лелека» та переможці творчого конкурсу «Наш лелека» отримали від ПАТ «Прикарпаттяобленерго» подарунки.

Серед десятка навчальних закладів Івано-Франківської області, які надіслали матеріали спостережень за лелеками до Західноукраїнського орнітологічного товариства (м. Львів), енергетики та орнітологи визначили найдостойніших. Серед переможців - ЗОШ с. Бовшів Галицького р-ну (вчитель Оксана Курдидик), ЗОШ с. Блюдники Галицького району (вчитель Ганна Мисів) та Зборянський навчально-виробничий комплекс Калуського району (вчитель Ярослава Скуба), повідомляють у Відділі інформаційної політики ПАТ «Прикарпаттяобленерго».

22 січня відбулася зустріч енергетиків з вихованцями та вчителями Зборянського навчально-виробничого комплексу. Діти розповідали, як улітку спостерігали за лелечими парами, їх пташенятами, досліджували кормові території та описували гнізда. Найбільше вражень - від грозової стихії, під час якої було зруйновано одне із старих гнізд, по вулиці Довбуша. «Добре, що пташенята на той час вже навчилися літати, - розповідає семикласниця Вікторія Лесів, яка сфотографувала всі пригоди лелечої родини. – Птахи до відльоту розмістилися на стрісі сусідньої хати. А коли настав час покидати рідну землю, зробили коло над церквою і полетіли. Тепер ми написали листа у РЕМ, в якому просимо встановити платформу, щоб відновити гніздо, яке не витримало негоди. Енергетики нам допоможуть». До слова, директор філії «Калуський РЕМ» Олег Тутка це підтвердив.

Задоволення від зробленого, а також від перемоги переповнює і наставника школярів – вчителя географії Ярославу Василівну Скубу: «У нашому селі Збора гніздиться багато лелек. І думка спостерігати за ними була вже давно. Але тільки з візитом енергетиків (навесні минулого року до нас прийшов як еко-волонтер старший майстер Калуського РЕМ Назар Васильчишин) ми довідалися про освітню програму «Лелека» та приєдналися до неї. Минулого літа у ній працювало 15 учнів, ми описали за усіма вимогами орнітологів 13 лелечих гнізд. Під нашим постійним спостереженням і надалі будуть найближчі до школи гнізда та кормові території цих птахів. Думаю, що цього року бажаючих спостерігати за білими лелеками у нас буде більше». Заохоченням для школярів стали відзнаки енергокомпанії – іменні сертифікати та подарунки – еко-сумки, блокнотики та ручки, а також призи переможцям конкурсу – проектор для Бовшівської школи, відеокамера для Блюдниківської школи та фотоапарат для школярів зі Збори.

Довідково

Мета прикарпатських енергетиків, які з 2011 року реалізовують природоохоронну програму «Лелека», - залучення дітей до спостереження за лелечими гніздами, які були підняті над опорами ліній електропередавання на спеціальні платформи, і загалом - поширення екоосвіти та засад сталого розвитку. Освітня програма «Лелека» – це адаптована версія польської програми «Боцян», створеної у 2005 році за участі Західноукраїнського орнітологічного товариства (м. Львів). Це програма залучення дітей до охорони білого лелеки, збір наукової інформації про стан популяції. Зокрема, інвентаризація гнізд, спостереження за лелечими родинами, дослідження кормових територій птахів тощо.

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Івано-Франківщина: ...
Наступна новина: Івано-Франківщина: У ...

КОМЕНТАРІ